Obama: Ruska strategija osuđena na propast

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije u toku dana da je potrebna saradnja ruske vojske i Pentagona
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2015. 07:47h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da odluka Rusije da Siriji uputi vojno osoblje i opremu predstavlja strategiju koja je "osuđena na propast".

"Smatram da je strategija koju sprovode velika greška", naveo je Obama, dodajući da bi Moskva "trebalo da počne da bude malo pametnija".

Obama je ocijenio da to pokazuje da je sirijski predsjednik Bašar al Asad zabrinut i da se zato obraća ruskim savjetnicima za pomoć.

SAD će poručiti Rusiji da je njihova podrška Asadu "osuđena na propast", kazao je Obama na sastanku sa pripadnicima američke vojne službe, povodom obilježavanja godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije u toku dana da je potrebna saradnja ruske vojske i Pentagona da bi se izbjegli "nenamjerni incidenti" u okolini Sirije, gdje su vojno prisutni i Rusija i SAD.

Lavrov je rekao da će Rusija nastaviti da snabdijeva sirijskog predsjednika Asada oružjem da bi doprinijela borbi sirijske vojske protiv militanata Islamske države.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je ove nedjelje saopštilo da Rusija isporučuje vojnu tehniku Siriji u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i da može, u slučaju potrebe, da razmotri i dodatnu pomoć Damasku u borbi protiv terorizma.

"Naši vojni tehničari i stručnjaci ostaće u Siriji i obučavati vojsku te zemlje kako da koristi opremu. Nastavićemo da podržavamo Siriju u borbi protiv terorizma", rekao je Lavrov za agenciju TAS S.

Lavrov je pozvao članice međunarodne koalicije protiv IS da počnu da sarađuju sa zvaničnim Damaskom i sirijskom vojskom.

Bonus video: