Havana amnestira 3.522 zatvorenika pred dolazak pape

Lica osuđena za ubistva, seksualno nasilje nad djecom ili podrivanje državne bezbjednosti ne podliježu amnestiji
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2015. 07:34h

Kubanske vlasti saopštile su da će amnestirati 3.522 zatvorenika tokom naredna tri dana, prenijele su agencije, navodeći da je u pitanju najobimnija amnestija od revolucije 1959. godine.

Rojters navodi da je amnestija proglašena uoči dolaska poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja, koji će boraviti na Kubi od 19. do 22. septembra.

Među amnestiranima su osobe starije od 60 i mlađe od 20 godina koje nijesu ranije osuđivane, hronično bolesne, žene, i zatvorenici čija kazna ističe sljedeće godine.

Lica osuđena za ubistva, seksualno nasilje nad djecom ili podrivanje državne bezbjednosti ne podliježu amnestiji.

U saopštenju Državnog savjeta Kube ne navodi se da li će biti među amnestiranima osobe koje međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju političkim zatvorenicima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da na Kubi ima oko 70 političkih zatvorenika, navodi AP.

Ovo je treća amnestija proglašena uoči dolaska nekog pape na Kubu, nakon što je bivši kubanski lider Fidel Kastro oslobodio oko 300 zatvorenika pred dolazak pape Jovana Pavla Drugog 1998. godine, a njegov brat i aktuelni predsjednik Raul uoči dolaska pape Benedikta XVI marta 2012. više od 2.900 zatvorenika.

Mediji podsjećaju da je Fidel Kastro oslobodio više od 3.000 zatvorenika koje je nazvao "kontrarevolucionarima" 1978. i 1979. godine, dok je Raul oslobodio u januaru ove godine 53 zatvorenika po proglašenju otopljavanja odnosa sa SAD.

Državni mediji prenijeli su 2012. godine da Kuba ima 57.337 zatvorenika, a da više od 25.000 njih ima određeni stepen slobode, kao što je služenje kućnog pritvora.

Ranije je Raul Kastro izjavio da je na njega susret sa papom Franjom ostavio vrlo snažan uticaj i obećao da će posjetiti sve mise koje bude služio papa Franjo.

Kubanski lider, takođe, je zahvalio papi na podršci pri obnavljanju odnosa SAD i Kube.

Kastro je boravio u Vatikanu u maju ove godine.

Bonus video: