Nepoznata grupa kidnapovala 18 turskih radnika u Iraku

Jedan od njihovih zahtjeva je da Turska naredi pobunjenicima u Siriji da okončaju opsadu četiri šiitska sela na sjeveru te zemlje
1 komentar(a)
Irak, turski radnici, Foto: Twitter
Irak, turski radnici, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.09.2015. 15:21h

Jedna nepoznata militantna grupa objavila je kako je kidnapovala 18 turskih radnika u Iraku, iznoseći listu zahtjeva koje Turska treba da ispuni da bi oni bili oslobođeni.

Kidnapovani Turci su radili za poznatu tursku građevinasku firmu Nurol insaat, a do njihove otmice je došlo drugog septembra u oblasti Bagdada pod nazivom Sadr siti, gdje su radili na izgradnji fudbalskog stadiona, prenosi AFP.

Na video snimku objavljenom na Internetu vidi se grupa od 18 ljudi, iza koje stoje u crno obučeni naoružani pripadnici grupe koja sebe naziva "Furak al-Mavt". U pozadini stoji natpis "Služimo Tebi, o Huseine", što ukazuje na pripadnost otmičara šiitima.

Jedan od njihovih zahtjeva je da Turska naredi pobunjenicima u Siriji da okončaju opsadu četiri šiitska sela na sjeveru te zemlje.

Ima i sumnji da činjenice koje ukazuju na šiitsku pripadnost grupe možda predstavljaju samo način zavođenja na pogrešan trag.

Među zahtjevima, upućenim turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, su i da Turska zaustavi priliv militanata sa svoje teritorije u Irak, kao i transportovanje "ukradene nafte" iz Kurdistana preko teritorije Turske.

Irački autonomni kurdski region samostalno izvozi naftu preko Turske, što savezne iračke vlasti smatraju nelegalnim. Taj izvoz je predmet sporenja između Bagdada i Ankare.

Ovaj zahtjev, međutim, može da se odnosi i na naftu koju krade Islamska država (ID), koja je prošle godine zauzela znatan dio Iraka.

Ističe se da će ukoliko Erdogan ne ispuni zahtjeve grupa "na najnasilniji način" nasrnuti na turske interese i agente u Iraku.

ID je, inače, u posljednjih godinu i po dana kidnapovala desetine Turaka u Iraku, ali su potom pušteni.

Sadr siti je bagdadsko uporište šiitskih paramilitarnih snaga, koje su protivnici sunitskih džihadista.

Bonus video: