Netanjahu ljut: Znamo šta se dogodilo kada je Evropa označavala jevrejsku robu

EU je u četvrtak glasao za obilježavanje proizvoda ne samo sa Zapadne obale, već i anektiranog istočnog Jerusalima i Golanske visoravni
10 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2015. 09:48h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ljutito je reagovao na rezoluciju Evropskog parlamenta, koja poziva na obilježavanje proizvoda iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, podsjetivši na progon Jevreja u Drugom svjetskom ratu i "šta se dogodilo kada je Evropa označavala jevrejsku robu".

EU je u četvrtak glasao za obilježavanje proizvoda ne samo sa Zapadne obale, već i anektiranog istočnog Jerusalima i Golanske visoravni.

Za je glasalo 525 članova parlamenta, 70 je bilo protiv i 31 uzdržan.

Rezolucija nije obavezujuća, ali daje podsticaj koracima koje je Brisel već preduzeo za obilježavanje proizvoda iz naselja, a za koji diplomate EU očekuju da budu objavljeni do kraja godine.

Evropski zvaničnici su podsjetili da EU ne priznaje naselja kao deo Izraela, da takva mjera daje potroščima informaciju i poriču da se radi o bojkotu, javljaju strani mediji.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je međutim rekao da " takva politika zaudara na bojkot".

"Korijen sukoba nijesu teritorije i korijen sukoba nijesu jevrejska naselja. Sjećamo se istorije i šta se sve desilo kada je Evropa obilježavala jevrejsku robu. Odluka EU je iskrivljavanje pravde i logike i mislim da nanosi štetu miru", rekao je sinoć Netanjahu tokom posjete Velikoj Britaniji.

"Govorimo o pokušaju da se iznudi političko rješenje pod firmom tehničkog poteza", navedeno je saopštenju izraelskog ministarstva.

Zamjenica šefa izraelske diplomatije Cipi Hatoveli rekla je da takvu mjeru valja nazvati pravim imenom -bojktot.

"Izrael neće dozvoliti nikome da diskriminiše između proizvoda koje su proizveli izraelski građani na izraelskoj teritoriji. Pokušaji da se iznudi jednostrano političko rješenje, posebno kada je tema obilježavanje proizvoda, neće voditi nikuda", rekla je Hatoveli, najavivši da će inicirati diplomatsku kampanju protiv takve mjere.

Strane diplomate kažu da će označavanje proizvoda istaći razliku između međunarodno priznatih izraelskih granica i teritorije okupirane u šestodnevnom ratu 1967. godine i time će se pojačati pritisak na jevrejsku državu da se vrati pregovorima sa Palestincima.

U rezoluciji se navodi da Evropski parlament "pozdravlja posvećenost EU - u duhu diferencijacije između Izraela i njegovih aktivnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji - da osigura da svi sporazumi između EU i Izraela moraju nedvosmislano i jasno ukazati da se ne odnose na teritorije koje je Izrael okupirao 1967".

Izraelska vlada smatra potez Brisela da se obilježavaju prizvodi nefer mjerom, kojom se kažnjava jedna zemlja i još više udaljavaju izgledi za mir sa Palestincima jer se pooštrava njihova pozicija.

Izrael takođe strahuje da bi mjera mogla uticati na bojkot svih proizvoda te zemlje.

Bonus video: