Kina će povećati javnu potrošnju

Ove najave stižu u trenutku kada oslabljena kineska ekonomija, koja predstavlja trećinu rasta svjetskog privrednog rasta, nastavlja da uzdrmava finasijska tržišta, poslije debakla kineskih berzi
0 komentar(a)
Peking, Foto: Shutterstock
Peking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2015. 08:38h

Kina će povećati javnu potrošnju i poreske olakšice kako bi podržala privredni rast, saopštilo je kinesko Ministrstvo finansija.

To se dešava u trenutku kada Peking pokušava da stiša zabrinutost svjetskih tržišta u pogledu zdravlja druge ekonomije svijeta.

Kineska Vlada će, između ostalog, ubrzati glavne građevinske projekte, smanjiti poreze za mala i srednja preduzeća i podržati privatne kapitalne investicije u ključnim sektorima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ove najave stižu u trenutku kada oslabljena kineska ekonomija, koja predstavlja trećinu rasta svjetskog privrednog rasta, nastavlja da uzdrmava finasijska tržišta, poslije debakla kineskih berzi.

Ministarstvo nije preciziralo o kojoj se sumi radi u pogledu povećanja rashoda u javnom sektoru, ali je navelo da je krajem avgusta centralna Vlada već potrošila 96 odsto svog godišnjeg budžeta namijenjenog infrastrukturnim investicijama.

Bonus video: