POSLIJE TALASA PROTESTA

Libanska vlada prihvatila plan za rješenje krize

U srijedu su libanske bezbjednosne snage zatvorile centralni Bejrut dok su se demonstranti mobilisali da protestuju zbog neuspjeha vlade, uključujući krizu nastalu zbog gomilanja smeća u Bejrutu
55 pregleda 0 komentar(a)
Bejrut protest, Foto: Reuters
Bejrut protest, Foto: Reuters
13.02.2019. 20:40h

Libanska vlada pristala je kasno u srijedu na plan za rješenje krize nastale zbog gomilanja smeća na ulicama Bejruta, čime je okončan nesporazum koji je izazvao čitav talas protesta.

Dugoročni plan, dogovoren na hitnom sastanku vlade, koji je sazvao premijer Tamam Salam, daje opštinama glavu ulogu u tretiranju smeća, uz pomoć i superviziju eksperata, javio je Rojters.

Takođe su određene deponije u Akaru i području Masne, blizu granice sa Sirijom.

"Mi vidimo da taj plan ispunjava uslove. Večeras je vlada pristala na put ekološkog rješenja koji je održiv i bezbjedan", rekao je novinarima ministar poljoprivrede Akram Šehajeb, koji je predvodio tim za nacrt plana, nakon sastanka.

Nije odmah bilo jasno da li plan zahtjeva parlamentarno odobrenje i da li će ga Libanci, koji su protestovali na ulicama, prihvatiti. 

Kriza zbog smeća izazvala je velike javne proteste i pozive na ostavku vlade. 

Sastanak vlade, koji je trajao nekoliko sati, uslijedio je ubrzo nakon "nacionalnog dijaloga" koji se nije okončao odlukom o tome kako da se prevaziđe zastoj. 

Portparol je rekao da će se još jedan sastanak održati u roku od jedne nedjelje.

U srijedu su libanske bezbjednosne snage zatvorile centralni Bejrut dok su se demonstranti mobilisali da protestuju zbog neuspjeha vlade, uključujući  krizu nastalu zbog gomilanja smeća u Bejrutu. 

Demonstrante su vojnici i ograde od bodljikave žice spriječili da priđu vladinim zgradama, dok su političari držali sastanke iza barikada. Demonstranti, koji su se u posljednjim nedjeljama okupljali u hiljadama, nezavisno od glavnih  partija, mahali su libanskim zastavama i nosili transparente, pozivajući na promjenu i osuđujući ono što smatraju korumpiranim političkim sistemom.