Asanž: SAD planirale da svrgnu vladu Sirije još 2006. godine

"Plan je bio da se koristi veliki broj različitih faktora za stvaranje paranoje unutar sirijske vlade, putem pretjerivanja i straha od državnog udara", kaže Asnaž
5 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 20:10h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u svojoj novoj knjizi "Fajlovi Vikiliksa" navodi da su SAD planirale da svrgnu vladu Sirije mnogo prije početka pobune 2011. godine.

U intervjuu za "Raša tudej" Asanž je predstavio poglavlje o Siriji, koje se bavi događajima iz 2006. godine i telegramom koji je poslao američki ambasador u Damasku Vilijam Robak, a odnosi se na plan za svrgavanje režima predsjednika Bašara al Asada u Siriji.

"Plan je bio da se koristi veliki broj različitih faktora za stvaranje paranoje unutar sirijske vlade, putem pretjerivanja i straha od državnog udara", kaže Asnaž.

Asanž je dodao da je naozbiljniji dio plana bio da se podstaknu tenzije između šiita i sunita.

Konkretno, to je značilo da se šire lažne glasine da Iran pokušava da preobrati sunite, kao i da se radi sa Saudijskom Arabijom i Egiptom kako bi se stvorila perceprcija koja će otežati uticaj Irana, kao i uticaj sirijske vlade na stanovništvo.

Asanž je naglasio da je telegram američkog ambasadora Robaka zabrinjavajući i da se takvi telegrami često moraju čitati između redova.

"Da bi shvatli šta se događa u Siriji, moramo sagledati regionalne saveze. Dio problema u Siriji je što ima veliki broj američkih saveznika koji je okružuju, prvenstveno Saudijsku Arabiju i Katar, koji uzimaju novac i oružje, a Turska je, takođe, ozbiljan igrač", kaže osnivač Vikiliksa.

Prema njegovim riječima, svako od njih ima svoje hegemonističke ambicije u regionu.

Kako dodaje, nema sumnje da je u toj grupi i Izrael, i ako bi se Sirija destabilizovala, on bi bio u poziciji da zauvijek zadrži Golansku visoravan i čak da pridoda još teritorije.

"Tako dakle imate brojne igrače oko Sirije, koji traže način da odgrizu neki komad...", predočio je Asanž.

Bonus video: