SAD: Rusija poslala dva broda, avion i manji broj vojnika u Siriju

Po njima, "svrha vojnih pokreta Rusije u Siriji nije jasna, a nije nemoguće da Moskva postavlja teren za vazdušne borbe u sirijskom konfliktu da bi ojačala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada"
82 pregleda 3 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 18:25h

Rusija je za proteklih dan-dva u Siriju poslala dva mornarička broda i jedan transportni avion i tamo rasporedila manji broj vojnika, tvrde dva anonimna američka zvaničnika u izjavi Rojtersu.

Po njima, "svrha vojnih pokreta Rusije u Siriji nije jasna, a nije nemoguće da Moskva postavlja teren za vazdušne borbe u sirijskom konfliktu da bi ojačala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada".

Jedan od američkih zvaničnika je rekao da "početne indicije sugerišu" da je fokus na pripremi jednog aerodroma u blizini luke Latakije, Asadovog uporišta.

Ti zvaničnici procjenjuju da je desetine mornaričkih pješadinaca nedavno stiglo na taj aerodrom, možda zbog pomoći u osiguravanju bezbjednosti.

Rojters je ranije javio da na taj sirijski aerodrom prethodno transportovane montažne kućice za stotine ljudi, a dva američka zvaničnika rekla su da je stiglo još takvih ruskih montažnih objekata.

Po njihovim riječima, dva broda za transport tenkova stigla su prije dan ili dva u luku Tartus, južno od Latakije, a avion na aerodrom kod tog lučkog grada.

Zvaničnici nisu rekli šta je u brodovima utovareno, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da su SAD i Rusija "dugo u zavadi oko Sirije", da Rusija podržava Asada a SAD zagovaraju "političku tranziciju za okončanje njegove vladavine", i da je Pentagon u utorak saopštio da ruska podrška Asadu nosi rizik "dalje eskalacije konflikta".

Ranije danas rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Rusija isporučuje vojnu tehniku Siriji u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i da može u slučaju potrebe da razmotri i dodatnu pomoć Damasku u borbi protiv terorizma.

Predstavnica Ministarstva Marija Zaharova je rekla i da su u Siriji prisutni ruski vojni specijalisti koji pomažu obučavanje sa isporučenom tehnikom.

Agencija Interfaks prenijela je izjavu zamjenika predsjednika Komiteta za odbranu i bezbjednost u Savjetu federacije (gornjem domu parlamenta) Rusije, Nikolaja Fedorjaka, da jedinice ruskih Oružanih snaga ne učestvuju u sirijskom konfliktu, jer je to nemoguće bez odgovarajućeg odobrenja Savjeta, koje nije usvajano.

"Upotreba Oružanih snaga Rusije u inostranstvu moguća je tek poslije odluke gornjeg doma parlamenta na predlog šefa države. Takvu odluku nismo donijeli", kazao je on i dodao da se predsjednik Rusije nije obraćao Savjetu federacije sa zahtjevom.

Bonus video: