Al Kaida i druge grupe zauzele posljednju vojnu bazu u Idlibu

Povlačenjem vojske iz vazdušne baze Abu Zuhur, Idlib je postao druga od 14 sirijskih provincija koja je potpuno van kontrole sirijske vojske
3 komentar(a)
Sirija, Islamska država, Kobane, Foto: Reuters
Sirija, Islamska država, Kobane, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 16:58h

Saveznici Al Kaide i druge islamističke pobunjeničke grupe u Siriji zauzele su posljednju vazdušnu bazu sirijske vojske u provinciji Idlib poslije dvogodišnje opsade i protjerale vojsku iz te oblasti na sjeverozapadu Sirije, prenijeli su državni mediji i opozicioni aktivisti.

Povlačenjem vojske iz vazdušne baze Abu Zuhur, Idlib je postao druga od 14 sirijskih provincija koja je potpuno van kontrole sirijske vojske. Ranije ove godine, ekstremističke grupe su zauzele prijestonicu provincije, kao i druge gradove i sela.

Provinciju Raka zauzeli su ekstremisti Islamske države u januaru 2014. i posle su grad Raku proglasili sjedištem svog kalifata koji se prostire nad trećinom teritorije i Sirije i Iraka.

Nusra front, koja je bliska Al Kaidi, i druge islamističke pobunjeničke grupe sada kontrolišu provinciju Idlib, sa izuzetkom pretežno šiitima naseljenih sela Fua i Kfarija, koje su pod kontrolom paravojnih provladinih grupa.

Sirijska državna televizija javila je da su se vladine snage povukle s položaja u bazi Abu Zahur poslije dvogodišnje opsade.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da su pobunjenici zauzeli bazu tokom pješčane oluje i istjerali vladine snage iz njihovog posljednjeg uporišta u provinciji Idlib koja se graniči s Turskom.

Bonus video: