Rohani:Iran spreman da razgovara o Siriji sa SAD i Saudijskom Arabijom

"Iran će sjesti za pregovarački što sa regionalnim zemljama i svjetskim silama ako će rezultat biti sigurnija, stabilna i demokratska budućnost za Siriju", rekao je Rohan
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 10:13h

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je njegova zemlja spremna da razgovara sa SAD i Saudijskom Arabijom o rješavanju krize u Sirijii pod uslovom da ti pregovori mogu da dovedu do mira i demokratije u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Većinski šiitski Iran vodeći je saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada i optužuje svog sunitskog rivala Saudijsku Arabiju i SAD da su u Siriji na strani pobunjenika koji se bore protiv Asada i islamskih ekstremista.

Rohani je ovo izjavio na konferenciji za štampu sa svojim austrijskim kolegom Hajncom Fišerom, koji se nalazi u posjeti Teheranu.

"Iran će sjesti za pregovarački što sa regionalnim zemljama i svjetskim silama ako će rezultat biti sigurnija, stabilna i demokratska budućnost za Siriju", rekao je Rohani.

On je rekao da demokratija nije sad prioritet u Siriji i da prije svega treba zaustaviti "krvoproliće".

"Hiljade ljudi je raseljeno, stotine hiljada ubijeno" u toj zemlji koja je totalno destabilizovana, rekao je Rohani i dodao da je sada važan život Sirijaca i povratak izbjeglica.

Prije "razgovora o opozicionim grupama i onih koji podržavaju" režim predsjednika Bašara al Asada treba "prije svega zaustaviti krvoproliće, uspostaviti relativnu bezbjednost u Siriji da bi se omogućio povratak izbjeglica", rekao je on.

"Tada možemo govoriti o budućnost Sirije, demokratiji i izborima", dodao je iranski predsjednik i naveo da je spreman da sjedne za bilo koji pregovarački sto na svijetu ako bi to dovelo do zaustavljanja nasilja u Siriji.

Bonus video: