EU, Pariz, Berlin i London žale zbog sankcija Iranu

Saopštenje su potpisali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i ministri spoljnih poslova i finansija Francuske, Njemačke i Britanije, prenosi Rojters
1 komentar(a)
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2018. 11:58h

Evropska unija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija poručile da žale zbog odluke Vašingtona da ponovo uvede sankcije Iranu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa najavila je da će ponovo uvesti sve sankcije Iranu koje su prvobitno bile ukinute posle potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

"Naš cilj je da se zaštite evropski ekonomski akteri koji imaju legitimnu trgovinsku razmjenu sa Iranom, u skladu sa evropskim zakonodavstvom i rezolucijom 2231 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i ministri spoljnih poslova i finansija Francuske, Njemačke i Britanije, prenosi Rojters.

Iran je ranije saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje koje će, kako se očekuje, u ponedjeljak stupiti na snagu.

"Amerika neće moći da sprovede nikakve mjere protiv naše velike i hrabre zemlje. Mi imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje", saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi.

Sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju.

Bonus video: