Izbjeglička kriza: Grčka zatražila humantarnu pomoć od EU

Pojedinosti i okolnosti incidenta nisu poznate, ali su svi spaseni, njih 61, i prebačeni na ostrvo Lezbos, navodi AP
1 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 09:11h

Grčka je danas zatražila humanitarnu pomoć od EU za rješavanje izbjegličke krize i aktiviranje mehanizma civilne zaštite, dok obalska straža ove zemlje nastavlja da spašava migrante iz mora.

Jutros je iz vode kod ostrva Lezbos izvučena 61 osoba, među kojima je bilo 14 djece uključujući jednomjesečnu bebu.

Takođe, sa ovog ostrva rano jutros je do luke Pirej prevezeno skoro 2.500 migranata, tako da je u proteklih sedam dana više od 15.000 njih prebačeno sa grčkih ostrva na kopno.

U jutrošnjem spasavanju izbjeglica i migranata kod Lezbosa učestvovao je i trajekt "Blu star 1" koji je izvukao iz mora 35 osoba i obavijestio obalsku stražu koja je potom izvukla još 26 ljudi.

Pojedinosti i okolnosti incidenta nisu poznate, ali su svi spaseni, njih 61, i prebačeni na ostrvo Lezbos, navodi AP.

Na hiljade ljudi još čeka da bude registrovano i trajektima prevezeno do Atine kako bi nastavili put ka drugim evropskim zemljama, prenosi Rojters.

Od početka godine u Grčku je stiglo više od 230.000 izbjeglica i migranata, a velika većina njih ne želi da ostane u ovoj zemlji već nastoji da stigne do prosperitetnijih evropskih zemalja.

Grčka je danas zatražila od Evropske unije humanitarnu pomoć kako bi izašla na kraj sa "varljivom situacijom" usled priliva velikog broja migranata i izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike.

Zatražila je da EU aktivira mehanizam civilne zaštite, koji predstavlja odgovor Unije na krizu, da obezbijedi osoblje, ljekove, odjeću i opremu, saopštilo je grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovaj mehanizam EU koordinira humanitarnim naporima, kanališe pomoć i šalje specijalne timove sa opremom za krizne oblasti.

Bio je aktiviran kada je Grčka imala problema sa šumskim požarima.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i komesar za migracije Dimitris Avramopulos već su obećali Atini 33 miliona eura pomoći za rješavanje izbjegličke krize.

Bonus video: