Talibani objavili pregovore sa SAD

Ni Islamabad ni Vašington nisu potvrdili da će biti sastanka
428 pregleda 1 komentar(a)
Ašraf Gani, Foto: Reuters
Ašraf Gani, Foto: Reuters

Talibani su danas objavili da će "na poziv pakistanske vlade" u Islamabadu biti organizovan sastanak sa predstavnicima SAD u okviru pregovora o miru u Avganistanu.

"Sastanak pregovaračkog tima i SAD planiran je za 18. februar u Islamabadu", naveo je u saopštenju portparol talibana Zabiula Mudžahid.

On je naveo da će se talibanska delegacija sastati i sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom "da bi detaljno razgovarali o odnosima Pakistana i Avganistana".

Ni Islamabad ni Vašington nisu potvrdili da će biti sastanka.

Talibani su saopštenje izdali dok se američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Halilzad nalazi u Briselu, gdje se sastaje s predstavnicima EU i NATO.

Stejt department je u nedjelju saopštio da će Halilzad, osim u Brisel, putovati i u Njemačku, Tursku, Pakistan i Avganistan.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani je danas otputovao u Minhen, na 55. konferenciju o bezbjednosti koja počinje u petak.

Uprkos svojim pozivima na dijalog, Gani je do sada bio isključen iz razgovora talibana i SAD koji su se od prošlog ljeta sastajali više puta.

Talibani su početkom februara u Moskvi razgovarali sa svojim protivnicima iz opozicije, čiju delegaciju je predvodio bivši predsjednik Hamid Karzai.

Halilzad je ranije rekao da se došlo do "nacrta" dogovora iako ostaje "još dosta posla".

"Naš zajednički cilj je da postignemo mirovni sporazum (a ne dogovor o povlačenju) dostojan žrtava podnijetih tokom decenija rata", naveo je on na Tviteru.

Bonus video: