SAD: Stopa nezaposlenosti na najnižem nivou od 2008.

U avgustu je registrovana najsporija stopa otvaranja radnih mjesta za posljednjih pet mjeseci, ali je vlada revidirala najviše podatke za jun i jul, povećavajući broj novootvorenih radnih mjesta za ukupno 44 hiljade
0 komentar(a)
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2015. 07:14h

Stopa nezaposlenosti u SAD u avgustu je pala na najniži nivo za posljednjih sedam godina, stopa nezaposlenosti najniža je od aprila 2008. godine.

U američkoj privredi otvoreno je skromnih 173 hiljada radnih mjesta, prenosi Capital.ba.

Obaranje stope nezaposlenosti na 5,1 odsto sa 5,3 odsto iz jula, odnosno na najniži nivo od aprila 2008. godine, biće za američku centralnu banku (Fed) od ključnog značaja prilikom donošenja odluke o podizanju kamatnih stopa ovog mjeseca sa rekordno niskog nivoa.

U avgustu je registrovana najsporija stopa otvaranja radnih mjesta za posljednjih pet mjeseci, ali je vlada revidirala najviše podatke za jun i jul, povećavajući broj novootvorenih radnih mjesta za ukupno 44 hiljade.

Naime, od juna do avgusta, u privredi SAD je otvarano solidnih 221 hiljada radnih mjesta mjesečno, što je porast u odnosu na prosječnih 189 hiljada radnih mjesta iz perioda mart-maj, saopštilo je američko ministarstvo za rad.

Stabilan tempo zapošljavanja bi mogao ohrabriti Fed da prvi put u posljednjih deset godina podigne kamatne stope.

Ipak, turbulencije na berzama, uporno niska stopa inflacije i oštro usporavanje kineske privrede bi moglo zakomplikovati odluku Feda.

Bonus video: