Čavušoglu: Tramp namjerava da zatvori oči o ubistvu Kašogija

Tramp je nedavno rekao da američka Centralna obavještajna agencije (CIA) nije uspela da sa sigurnošću utvrdi da li je saudijski prestolonasljednik naredio ubistvo novinara
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2018. 10:05h

Turske vlasti ocijenile su danas da izjave američkog predsjednika o ubistvu novinara Džamala Kašogija ukazuju da Donald Tramp namjerava da "zatvori oči" o tom slučaju.

"Tramp na neki način kaže da zatvara oči o ubistvu saudijskog novinara", izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu u izjavi za televiziji Si En En Turk (CNN-Turka).

Kašogi, kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumenta za vjenčanje s turskom državljankom.

To ubistvo je u velikom mjeri pokvarilo sliku Saudijske Arabije i prestolonasljenika Muhameda bin Salmana za kojeg mnogi smatraju da je odgovoran za taj zločin.

Tramp je nedavno rekao da američka Centralna obavještajna agencije (CIA) nije uspela da sa sigurnošću utvrdi da li je saudijski prestolonasljednik naredio ubistvo novinara.

Američki predsjednik je rekao da to ubistvo neće uticati na "besprekorne" odnose između dvije zemlje pominjući da bi bilo "suludo" otkazati prodaju oružja u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Čavušoglu je rekao da "nije sve u novcu" i dodao da je Saudijska Arabija takođe važna za Tursku ali je "izvršeno planirano i užasno ubistvo".

Turski mediji su ranije prenijeli da postoji sumnja da je Kašogijevo tijelo rasparčano i rastvoreno u kisjelini kako bi se uklonili svi tragovi.

Bonus video: