Obama obezbijedio podršku za sporazum s Iranom

Za podršku su se izjasnila 32 senatora-demokrate i dva nezavisna parlamentarca
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 06:34h

Američki predsjednik Barak Obama obezbjedio je podršku 34 senatora za sporazum o nuklearnom programu Irana i ne mora više da brine o mogućoj blokadi u Kongresu SAD.

Za podršku su se izjasnila 32 senatora-demokrate i dva nezavisna parlamentarca.

Neophodan 34. Glas obezbjedila je senatorka iz Merilenda, Barbara Mikalski.

Podrška omogućava Obami da uloži veto na rezoluciju ako Kongres, gdje dominiraju Obamini protivnici, ipak pokušaju da blokiraju sporazum.

"Nijedan sporazum nije idealan, naročito onaj koje se zaključuje sa iranskim režimom. Zaključila sam da je Kompleksni zajednički akcioni plan (sporazum) najbolja mogućnost da se Iran spriječi da stekne nuklearno oružje", obrazložila je Mikalski svoju odluku, prenio je BBC.

Američki poslanici treba do 17. septembra da donesu odluku o prihvatanju ili neprihvatanju sporazuma sa Iranom, poslije jednomjesečnog kolektivnog odmora, koji se završava iduće nedjelje.

Kritičari, između ostalog, tvrde da je suviše ustupaka načinjeno Iranu, a kritiku je uputio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nazivajući sporazum velikom greškom, koja će dovesti do toga da Iran na kraju stekne nuklaerno oružje.

Sporazumom Irana i međunarodne posredničke šestorke (pet zemalja stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačke) postavljaju se restrikcije na iranski nuklerani program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Američka javnost je podijeljena po stranačkoj oprijedeljenosti, a prema novom istraživanju javnog mnjenja Univerziteta u Merilendu, 55 odsto Amerikanaca podržava sporazum, dok je 44 odsto protiv, prenio je Glas Amerike.

Bonus video: