Potvrđeno da Arafat nije otrovan

Njegova udovica Suha tvrdila je da je on otrovan, najvjerovatnije visoko radioaktivnim polonijumom, ali su istražitelji zaključili da nema dokaza da je bilo ko bio umiješan u pokušaj da mu oduzme život
86 pregleda 0 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.09.2015. 17:59h

Francusko tužilaštvo zaključilo je istragu smrti palestinskog lidera Jasera Arafata bez podizanja optužnice, saopštilo je danas Tužilaštvo u Nanteru kod Pariza.

“Na kraju istrage nije dokazano da je Arafat ubijen trovanjem polonijumom 210”, prenijela je agencija AFP podsjećajući da je Arafat preminuo u 75. godini u novembru 2004. godine u vojnoj bolnici “Persi” u blizini Pariza, gdje je primljen zbog bolova u stomaku.

Njegova udovica Suha tvrdila je da je on otrovan, najvjerovatnije visoko radioaktivnim polonijumom, ali su istražitelji zaključili da nema dokaza da je bilo ko bio umiješan u pokušaj da mu oduzme život.

Centar u Lozani u Švajcarskoj ispitao je svojevremeno biološke uzorke iz Arafatovih stvari koje su predate poslije smrti njegovoj udovici, a u njima je navodno pronađen “abnormalan nivo polonijuma”, ali su francuski tužitelji ocijenili da su ti uzorci “ekološke prirode” i da to ne znači da je otrovan.

Advokati Arafatove udovice optužili su francuske istražitelje da su prerano prekinuli istragu i zatražili dodatnu ekspertizu.

Bonus video: