Bejrut: Učesnici protesta traže ostavke korumpiranih političara

Demonstracije su dio kampanje "Smrdite", motivisane gomilanjem đubreta po ulicama Bejruta nakon što je do skoro korišćena deponija zatvorena, a vlasti nikom nisu dodijelile posao organizovanja nove
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2015. 07:28h

Desetine hiljada demonstranata iz cijelog Libana, među kojima i brojne kompletne porodice, održale su u subotu proteste u centru Bejruta protiv klase političara koju smatraju korumpiranom i nesposobnom da pruži osnovne usluge građanima.

Mašući libanskim zastavama ljudi, žene i djeca su preplavili Trg Mučenika, koji se nalazi na liniji koja je dijelila hrišćane i muslimane tokom građanskog rata od 1975. do 1990. godine, prenosi AFP.

Jučerašnjem protestu prethodile su demonstracije prošlog vikenda, koje su prerasle u nasilje kada se dio demonstranata sukobio s policijom.

Juče su, međutim, protesti bili mirni, izuzev što je nakon njih grupa mladih nastojala da pomjeri red bodljikave žice, zapalila đubre i gađala policajce kamenicama. Policija je saopštila kako je uhapsila neke od "izgrednika", od kojih su se organizatori protesta ogradili.

Demonstracije su dio kampanje "Smrdite", motivisane gomilanjem đubreta po ulicama Bejruta nakon što je do skoro korišćena deponija zatvorena, a vlasti nikom nisu dodijelile posao organizovanja nove.

Organizatori demonstracija traže da ministar za prirodnu sredinu Mohamad Mahnuk podnese ostavku i da opštine preuzmu odgovornost za odnošenje smeća.

Takođe se traži da oni koji su odgovorni za nasilje prošlog vikenda budu kažnjeni, prije svih ministar unutrašnjih poslova Nohad Mahnuk, kao i da budu održani parlamentarni i predsjednički izbori.

"Dajemo vladi 72 časa. Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji do utorka uveče, pojačaćemo pritisak", izjavio je jedan od organizatora protesta ne ulazeći u detalje.

Libanska skupština je dva puta sebi produžavla mandat od 2009. godine, a od maja prošle godine nije u stanju da izabere predsjednika zemlje. Osim toga, u Libanu su već hronični nestanci struje i vode, a situaciju otežava i više od milion izbjeglica iz Sirije.

Protest podržavaju brojni poznati libanski glumci, pjevači i drugi umjetnici. Mnogi ga vide kao veliku promjenu u odnosu na nekadašnje demonstracije koje su obično organizovale političke partije da bi progurale neki svoj interes.

"Nekada bi politički lideri organizovali proteste, ali danas u njima učestvuju sve zajednice jer su svi ugroženi", ističe poznati libanski pjevač Gasan Saliba.

Demonstracije solidarnosti sa protestima u Bejrutu su održane i u Britaniji i Njemačkoj. U Britaniji su demonstranti nosili transparente na kojima je pisalo "Srušite sektaški režim", što je aluzija na raspodjelu javnih funkcija prema vjerskoj pripadnosti.

U protestu na berlinskom trgu Aleksanderplac nošeni su transparenti sa natpisom "Vaš smrad se osjeća čak do Berlina".

Galerija

Bonus video: