Pronađena tijela 111 žrtava brodoloma kod Libije

"Dosad je pronađeno 111 tijela, a na desetine osoba se još uvijek vode kao nestali", izjavio je agenciji AFP portparol libijskog Crvenog krsta Muhamed Misrati
1 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2015. 10:19h

Spasioci su iz mora izvukli tijela 111 migranata, dok je 198 spaseno poslije potonuća broda prije dva dana kod libijske obale, saopštili su danas zvaničnici Crvenog krsta.

"Dosad je pronađeno 111 tijela, a na desetine osoba se još uvijek vode kao nestali", izjavio je agenciji AFP portparol libijskog Crvenog krsta Muhamed Misrati.

Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da je na brodu bilo 400 ljudi.

Brodoloma se dogodio u četvrtak u Sredozemnom moru nedaleko od luke Zuvara.

Bezbjednosni zvaničnik iz Zuvare je ranije izjavio da je moguće da su mnogi na brodu u trenutku potonuća bili blokirani u potpalublju.

Prema njegovim navodima, migranti su bili iz podsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša.

Izvještavajući o spasilačkoj operaciji BBC navodi da su kod Zuvare potonula dva broda, a ne jedan, i da je u jednom bilo oko 50, a u drugom - koji je potonuo kasnije, oko 400 putnika.

Britanska mreža podsjeća na podatke UN, po kojima se do sada približno 2.400 migranata utopilo ove godine, pokušavajući preko Mediterana da doplove do Evrope.

U Libiji postoje dvije suparničke vlade i tom zemljom uglavnom upravljaju rivalske milicije, a libijska obalska straža ima ograničene kapacitete za izvođenje većih spasilačkih operacija na moru, navodi BBC.

Bonus video: