Sprema se krvavo nasilje: Rat jakuza je neizbježan

Ekstremno su bogati, pa je magazin Fortune izvjestio da njihovi prihode iznose 80 milijardi dolara, što ih čini najbogatijim kriminalnim sindikatom svijeta
107 pregleda 24 komentar(a)
Jakuza, Foto: Shutterstock
Jakuza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.08.2015. 11:29h

Rat je neizbježan u japanskom podzemlju, kazala je policija, dok se Jamaguči-gumi, najveći jakuza konglomerat suočava sa cijepanjem.

Japanske službe bezbjednosti se spremaju za eksploziju krvavog nasilja, jer je u tom kriminalnom sindikatu nešto manje od pola svih članova kriminalnih grupa u Japanu.

Sindikat se razbija po linijih koji su i dalje vjerni 73-godišnjem šefu i onih koji žele novog vođu. Šinobu Tsukasa je najmoćniji šef kriminalaca još od 2005. godine, prenosi Japan Times.

Tsukasa je naljutio neke od bandi u sindikatu jer je favorizovao određene grane sindikata, a imao je i ambicije da širi svoju teritoriju nauštrb "kolega" iz konglomerata.

Tsukasa, koji je poznat i po imenu Keniči Šinoda, je šesti don ove organizacije. Dvanaest od 30 grupa prijeti da će otići i formirati svoj sindikat, a policija smatra da su skoro nikakve šanse da to prođe bez nasilja.

Sindikat je star 100 godina, i ima preko 10 hiljada članova, kao i preko 20 hiljada "kvazi-članova", a njihov uticaj se svuda osjeća.

Ekstremno su bogati, pa je magazin Fortune izvjestio da njihovi prihode iznose 80 milijardi dolara, što ih čini najbogatijim kriminalnim sindikatom svijeta.

Organizacija je osnovana još 1915. i ima sjedište u Kobeu, a nije prvi put da se unutar nje dešava šizma.

Prvi ozbiljniji sukob se desio 1985. kada se jedan veliki dio sindikata odvojio, a što je na kraju dovelo do skoro 300 sukoba i ubistava iz osvete. Tsukasa želi da proširi svoju teritoriju na Tokio preko svoje fililijale Kodo-kai, što 12 bandi ne želi da dozvoli.

Policija strahuje da bi sukobi mogli da budu mnogo ozbiljniji od onih prije 30 godina.

Upravo je u 80-im došlo do ekspanzije jakuza i širenja članstva, koje po japanskom zakonu nije ilegalno.

Japanska policija je uglavnom do skora tolerisala tradicionalne bande, koje imaju uticaja i na industrija, pa su sa njima povezane čak i kompanije koje su unajmile radnike da saniraju Fukušimu, nakon radioaktivne katastrofe 2011.

Sve paravan kompanije koje poštuju zakon su pod većom pažnjom policije, a jakuze se sve manje bave dilovanjem droge, iznudama, prostitucijom i trgovinom ljudima.

Tsukasa je izašao iz zatvora 2011. nakon što je odslužio šest godina zbog nelegalnog posjedovanja oružja. U televizijskom intervjuu, pričao je kako postojanje Jamaguči-gumi klana ima pozitivan efekat na moralni kodeks mladih ljudi.

"Ako bi se Jamaguči-gumi raspao, javni red i mir bi bio ugrožen", naveo je Tsukasa.

On je i ranije bio u zatvoru i to 13 godina, nakon što je 70-ih ubio rivala sa katanom.

Bonus video: