Umrla "prva dama" Crvenih Kmera, optužena za genocid

Pokušaj Crvenih Kmera da pretvore Kambodžu u poljoprivredni komunistički raj donio je smrt četvrtini od ukupno oko osam miliona stanovnika zemlje
2 komentar(a)
Thitrih, Foto: Wikipedia
Thitrih, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.08.2015. 11:41h

Jeng Thirih, zaova kambodžanskog komunističkog diktatora Pola Pota, umrla je u subotu u 83. godini, gotovo pet godina nakon što je protiv nje podignuta optužnica za genocid i zločine protiv čovječnosti, saopštio je kambodžanski sud za ratne zločine.

Bivša ministarka za socijalna pitanja za vrijeme režima Pola Pota od 1975. do 1979. godine, umrla je u starom uporištu Crvenih Kmera, Pajlinu na zapadu zemlje, navodi se u saopštenju suda.

Ona je je bila udana za bivšeg ministra vanjskih poslova Crvenih Kmera Jenga Sarija, koji je umro 2013. Njena sestra, Kiu Ponari, bila je žena Pola Pota, koji je umro 1998., prenosi Rojters.

Jeng Thiriih bila je proglašena nesposobnom za suđenje zbog demencije.

Pokušaj Crvenih Kmera da pretvore Kambodžu u poljoprivredni komunistički raj donio je smrt četvrtini od ukupno oko osam miliona stanovnika zemlje.

Milioni ljudi prisiljeni su tokom totalitarne diktature Pola Pota na rad na kolektivnim farmama, poznatim i kao "polja smrti". Zbog teških uslova rada, loše zdravstvene usluge i gladi, te masovnih pogubljenja političkih protivnika, tokom vladavine Crvenih Kmera, život je izgubilo oko dva miliona ljudi.

Bonus video: