Ban: Obustaviti eskalaciju napetosti na korejskom poluostrvu

Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje od 2004. do 2006. godine, naveo je da je duboko zabrinut zbog situacije na korejskom poluostrvu
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2015. 18:11h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas Sjevernu i Južnu Koreju na dijalog i obustavu eskalacije napetosti na podijeljenom poluostrvu.

Portparolka generalnog sekretara UN Eri Kaneko je saopštila da je Ban apelovao na obe strane da se "uzdrže od preduzimanja daljih mjera koje bi mogle da povećaju tenzije".

Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje od 2004. do 2006. godine, naveo je da je duboko zabrinut zbog situacije na korejskom poluostrvu i pozvao i dijalog, prenijela je agencija AFP.

Nešto ranije, predsjednica Južne Koreje Park Geun-hje je naredila oružanim snagama da budu spremne da oštro odgovore u slučaju novih provokacija Sjeverne Koreje.

"Nećemo trpjeti sjevernokorejske provokacije koje ugrožavaju bezbjednost naših vojnika i građana", rekla je ona tokom iznenadne posjete vojnoj bazi u gradu Jogin, 40 kilometara od Seula.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmjene artiljerijske paljbe između dvije Koreje u zapadnom dijelu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Sjeverne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Generalštab Korejske narodne armije predao je Suelu saopštenje u kom se daje rok od 48 sati do 22. avgusta za demontažu razglasa koji se koristi za uticaj na sjevernokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom započeti "snažna vojna dejstva", podseća Jonhap.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

Bonus video: