Papa Franjo poziva kineske katolike na gest pomirenja

"Pozivam sve kineske katolike da budu tvorci pomirenja", napisao je papa u poruci kineskim katolicima objavljenoj danas
51 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2018. 12:35h

Papa Franjo pozvao je sve kineske katolike na "pomirenje" posle postizanja istorijskog sporazuma s Pekingom o imenovanju biskupa čiji cilj je okončanje više decenija sporenja između Vatikana i Pekinga.

Potpisan je sporazum koji,za razliku do dosadašnje procedure, daje za pravo papi a ne Pekingu da imenuje nove biskupe.

"Pozivam sve kineske katolike da budu tvorci pomirenja", napisao je papa u poruci kineskim katolicima objavljenoj danas.

Ono što papu brine jeste to da bi neki kineski zvaničnici mogli pomisliti da ih je "Sveta stolica" napustila.

Papa je naglasio da je cilj sporazuma da se ponovo uspostavi puno zajedništvo među kineskim katolicima i da se sporazum odnosi najviše na upravljanje crkvom u Kini.

Subotnji sporazum se odnosi na upravljanje crkvom u Kini, ali ne i na pitanja kao što su ujedinjenje podijeljenih zajednica.

"Cilj sporazuma je da katolička zajednica u Kini bude ujedinjena da bi prevazišla ranije podjele koje i dalje izazivaju velike patnje mnogih sveštenika i vernika. Bez izuzetaka treba prihvatiti gest pomirenja i zajedništva",istakao je papa.

Oko 12 miliona Katolika u Kini podijeljeno je na pripadnike Kineskoj katoličkoj patriotskoj asocijaciji koju podržava vlast, i van su papine nadležnosti, i "podzemne crkve", vjerne papi.

Bonus video: