Japanska ekonomija zabilježila pad

Usporavanje kineske ekonomije koje se osjeća i na tržištu Japana, ograničava, između ostalog, mogućnosti ponovnog rasta te privrede u kvartalu jul-septembar, smatraju analitičari
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2015. 07:56h

Japanska ekonomija, poslije rasta u dva uzastopna tromjesečja, u periodu april-jun zabilježila je pad od 1,6 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Zvanična statistika koju je objavila japanska vlada ilustruje poteškoće s kojima se premijer, Šinzo Abe, suočava, kada je riječ o izlasku privrede iz dvodecenijskog perioda deflacije, uprkos ultra-labavoj monetarnoj politici i budžetstkim mjerama za podršku privredne aktivnosti, prenosi Reuters.

Usporavanje kineske ekonomije koje se osjeća i na tržištu Japana, ograničava, između ostalog, mogućnosti ponovnog rasta te privrede u kvartalu jul-septembar, smatraju analitičari.

Slabljenje japanske ekonomije u drugom tromjesečju ipak je manje od prognoze analitičara koji su očekivali pad od 1,9 odsto, poslije skoka bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto u prvom kvartalu.

A u poređenju s prvim kvartalom, BDP je u razdoblju april-jun pao 0,4 odsto, dok su ekonomisti predviđali pad od 0,5 odsto.

Glavni analitičar istraživačkog instituta Norinchukin, Takeshi Minami, smatra da je privatna potrošnja dosta pala, da su investicije takođe oslabile, a zalihe se nagomilale.

Situacija je, kako navodi Minami, još gora nego što pokazuju podaci o kretanju BDP- a za drugi kvaratal.

Međutim, ministar ekonomije, Akira Amari, potrudio se, kako se navodi, da stvar malo ublaži, objasnivši pad ekonomske aktivnosti u drugom tromjesečju lošim vremenskim uslovima, koji su potrošače primoravali da ostaju kod kuće. Amari očekuje opravak potrošnje u trećem kvartalu ove godine.

U drugom tromjesečju potrošnja domaćinstava, koja učestvuje sa oko 60 odsto u japanskom BDP-u, bila je u padu za 0,8 odsto, u odnosu na prethodni kvartal, i to je dvostruko veća stopa od one koju su predviđali analitičari.

Riječ je o prvom padu privatne potrošnje počev od drugog kvartala prošle godine, koji je obilježilo povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), namijenjeno finansiranju politike Šinza Abe.

Bonus video: