Borci Islamske države znaju da je uticaj propagande mnogo jači od većine zločina

Prema ocjeni CNN, egipatska vlada je uprkos stalnim obećanjima da će "iskorijeniti pristustvo Islamske države" u Egiptu, malo napredovala po tom pitanju
1 komentar(a)
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2015. 05:39h

Pripadnici Islamističke države pokušaće da zarobe i ubiju čovjeka sa Zapada gdje god budu mogli, znajući da je uticaj propagande takvog užasa mnogo jači od većine njihovih akcija, objavio je danas CNN, podsjetivši na nedavno navodno pogubljenje hrvatskog državljana Tomislava Salopeka.

CNN je to objavio u članku posvećenom Egiptu i ogranku džihadista koji djeluju na toj teritoriji.

Islamska država sada se ne prostire samo na djelovima Sinajskog poluostrva, već i u pustinji na zapadu kod Kaira, gdje je Salopek otet 22. jula, a to bi moglo da utiče na zapadne stručnjake koji trenutno rade u Egiptu i njihovu odluku o ostanku u toj zemlji.

Prema ocjeni CNN, egipatska vlada je uprkos stalnim obećanjima da će "iskorijeniti pristustvo Islamske države" u Egiptu, malo napredovala po tom pitanju.

Islamska država je, pošto je otela Salopeka, iznijela zahtjev za koji je vjerovatno znala da egipatske vlasti neće prihvatiti, a to je oslobađanje muslimanki iz zatvora.

Prvo je dat rok od 48 sati, koji je produžen, a poslije nekoliko dana su objavili da je, navodno, Salopek ubijen.

Na desetine hiljada ljudi sa Zapada radi u Egiptu i širem regiona, kao što je i Salopek, a mnogi će se i sebi i svojim kompanijama postaviti pitanje da li je bezbjedno da tu i nastave da rade, dodaje CNN.

Bonus video: