Sjeverna Koreja: Imamo oružje za koje svijet ne zna

"Vojska i narod Koreje nije više ono što je bio u prošlosti, kada je protiv muklearnog oružja SAD morao da se bori puškama", rekao je portparol sjevernokorejske Nacionalne komisije za odbranu
4 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2015. 18:47h

Sjeverna Koreja uputila je nove nuklearne prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama, poručivši da će adekvatno reagovati ako Vašington ne otkaže vojne vježbe s Južnom Korejom.

Pjongjang je saopštio da je spreman da upotrijebi svoje najnovije oružje za koje "svijet još ne zna".

Vježbe "Ulči fridom", koje treba da počnu u ponedjeljak i da traju dvije sedmice, postale su redovan godišnji događaj za SAD, Južnu Koreju i njihove saveznike.

Njihov cilj je da "zaštite region i održe stabilnost na Korejskom poluostrvu", navodi se u saopštenju Komande kombinovanih snaga Koreja-SAD, a prenosi CNN.

Godišnje vježbe uvijek pokrenu niz vojnih tenzija sa nuklearno naoružanom Sjevernom Korejom koja ih je više puta osudila kao probe invazije.

I ovog puta, Pjongjang je reagovao, ali oštrijom retorikom, navodi "Rusija danas".

"Vojska i narod Demokratske Narodne Republike Koreje nije više ono što je bio u prošlosti, kada je protiv muklearnog oružja SAD morao da se bori puškama", rekao je portparol sjevernokorejske Nacionalne komisije za odbranu (NDC).

On je dodao da je "Sjeverna Koreja nepobjediva sila, opremljena najnovijim ofanzivnim i odbrambenim sredstvima, za koja svijet ne zna".

"Ako SAD žele da njihova otadžbina bude bezbjedna, treba odmah da prekinu vježbe", objavila je državna sjevernokorejska televizija KCNA.

Bonus video: