Otmičari Salopeka govorili su beduinskim naglaskom, nosili palestinske marame

Ono što je definitivno sigurno jeste da je riječ o prvoj otmici stranog državljanina u Egiptu, i to samo nekoliko kilometara od glavnoga grada te zemlje, Kaira. Niz drugih relevantnih informacija i dalje je obavijen velom misterije
101 pregleda 4 komentar(a)
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.08.2015. 06:45h

Nećemo odustati dok ima bilo kakvih izgleda da je Tomislav Salopek živ, rekla je jučer hrvatska ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić na vanrednoj konferenciji, dodajući poput premijera Zorana Milanovića dan prije “da se ne zna hoće li ikada biti moguće potvrditi da fotografija prikazuje Tomislava Salopeka”.

Hrvatske i egipatske vlasti, istakli su nekoliko puta da i dalje rade na slučaju, i to istim intenzitetom kao i dosad da bi utvrdile sve činjenice o otmici i navodnom ubistvu Tomislava Salopeka, oca dvoje djece koji je otet u Egiptu prošlog mjeseca, piše Jutarnji.

Uprkos nedostatku službene potvrde da fotografija - objavljena u srijedu na Twitter profilima povezanima s ekstremistima Sinajske provincije Islamske države, kojoj su oni odani, a koja se brzinom munje proširila internetom - doista prikazuje tijelo Tomislava Salopeka, nade u Hrvatskoj ima sve manje.

Glas ubica?

Jutarnji prenosi da se juče na društvenim mrežama ponovno na računima povezanima s Islamskom državom pojavio i audiosnimak sa porukom manje-više istovjetnom onoj koja je u srijedu pratila i eksplicitnu fotografiju.

Tako je u sklopu dnevne objave aktivnosti na Bliskom istoku IS objavio sljedeće: “U Sinajskoj provinciji vojnici kalifata ubili su hrvatskog zarobljenika čija je država učestvovala u ratu protiv Islamske države, i to nakon isteka roka i nakon što su ga napustile egipatska, ali i njegova vlastita vlada”. Upućeni tvrde da je riječ o ustaljenom ekstremističkom obrascu. Nakon objave fotografije ubijenog, obično slijedi audiosnimak, a onda i video.

Ono što je definitivno sigurno jeste da je riječ o prvoj otmici stranog državljanina u Egiptu, i to samo nekoliko kilometara od glavnoga grada te zemlje, Kaira. Niz drugih relevantnih informacija i dalje je obavijen velom misterije.

Marame kao trag

Prema jučerašnjim objavama egipatskih medija, Salopeka su oteli muškarci koji su navodno imali “beduinski naglasak”. Lica su im bila omotana palestinskim maramama, dodaju u nastavku.

Takođe prenose navodne izjave istaknutih vođa tamošnjih ekstremista koji tvrde da je Salopek ubijen na Sinaju (istraga se navodno fokusirala na područje zapadne egipatske pustinje, uz naznake da je on možda odvezen u Libiju) te da su svoj zahtjev - oslobađanje muslimanskih žena - namjerno formulirali na način da ga egipatske vlasti ne bi mogle ispuniti.

Da je Salopek ubijen na Sinaju utvrdio je, prenose egipatske novine, Almudžahed Alsenavi, dok je Abu Mohamad el Ansari objasnio motivaciju iza zahtjeva u ultimatumu objavljenom 5. avgusta.

Namjerno nisu specificirali imena žena čije su oslobođenje tražili kako bi bili sigurni da egipatske vlasti ne mogu ispuniti njihov zahtjev.

Egipatski mediji takođe navode njihove navodne izjave da su Salopeka ubili ne iz političkih razloga, nego zato što je ateista, te da se za njega tražila otkupnina od 30 miliona dolara.

Novac je u četvrtak spomenula i ministarkaPusić, što je bila prva službena izjava o tome dosad. Ona je rekla, na spomenutoj konferenciji, da je osam dana nakon otmice Salopeka stigao zahtjev za otkupninom. Isto tako, dala je naslutiti da su u Salopekovoj otmici prste imale dvije skupine.

Bonus video: