Napadi u Damasku uoči dolaska iranskog šefa diplomatije

Opozicioni Lokalni koordinacioni odbori saopštili su da je ubijeno 35 ljudi, dok je Opservatorija navela da je ubijen najmanje 31 čovjek, a ranjeno 120 ljudi
0 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2015. 12:49h

Najmanje 36 ljudi poginulo je danas u sukobima u sirijskoj prijestonici nekoliko sati uoči dolaska iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa, prenijeli su državni mediji i opozicioni aktivisti.

Zarif bi danas trebalo da stigne u Damask, gdje bi trebalo da razgovara o mirovnom planu u četiri tačke koji Iran želi da ponudi Ujedinjenim nacijama za okončanje građanskog rata u Siriji u kojem je od marta 2011. poginulo više od 250.000 ljudi.

Pobunjenici su jutros počeli granatiranje Damaska, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji dodajući da je ubijeno pet ljudi, dok je ranjeno 20 ljudi.

Sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u napadima "terorista", kako državne institucije nazivaju pobunjenike, poginulo pet ljudi, dok je ranjeno 58 ljudi.

Ubrzo poslije napada pobunjenika, vazdušne snage napale su predgrađa Damaska pod kontrolom pobunjenika. Opozicioni Lokalni koordinacioni odbori saopštili su da je ubijeno 35 ljudi, dok je Opservatorija navela da je ubijen najmanje 31 čovjek, a ranjeno 120 ljudi.

Iran, koji je jedan od najbližih saveznika sirijskog predsjednika Bašara Asada, pokrenuo je diplomatsku inicijativu za okončanje sukoba dogovorom primirja i obrazovanjem "vlade nacionalnog jedinstva".

Zarif je prethodno u Bejrutu razgovarao s liderom ekstremističkog pokreta Hezbolah, koji uz podršku Irana učestvuju u borbama na strani sirijskog režima. Televizija tog pokreta navela je da su Zarif i Hasan Nasralah razgovarali o pokušajima da "nađe rješenje u više nego jednoj zemlji".

Bonus video: