NBC TVRDI

"Sofisticirana elektromagnetna oružja": Rusija glavni osumnjičeni za bolest diplomatskog osoblja na Kubi

Američki zvaničnici u julu su rekli da još istražuju zdravstvene probleme u američkoj ambasadi na Kubi i da ne znaju ko ili što je u pozadini bolesti, koja je počela 2016. i zarazila 26 Amerikanaca
4 komentar(a)
Rusija, SAD, sud, Foto: Shutterstock
Rusija, SAD, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2018. 16:17h

Istraga američkih agencija o tajnovitoj bolesti američkog diplomatskog osoblja na Kubi i Kini pokazuje da je Rusija glavni osumnjičeni, objavila je mreža NBC News u utorak.

FBI, CIA i druge američke agencije ukazuju na upletenost Moskve, objavio je NBC, navodeći nekoliko neimenovanih zvaničnika koji su govorili o istrazi.

Ipak, dokazi nisu dovoljni da bi Sjedinjene Države javno proglasile Moskvu odgovornom, prema izvještaju NBC-a.

Američki zvaničnici u julu su rekli da još istražuju zdravstvene probleme u američkoj ambasadi na Kubi i da ne znaju ko ili što je u pozadini bolesti, koja je počela 2016. i zarazila 26 Amerikanaca.

Simptomi uključuju gubitak sluha, zujanje u ušima, vrtoglavicu, glavobolju i umor, što je svojstveno "blažoj traumatskoj povredi mozga", rekli su zvaničnici State Departmenta.

State Department je rekao u junu da je vratio grupu diplomata iz Guangzhoua u Kini zbog zabrinutosti da pate od nepoznate bolesti povezane sa povredom mozga.

Kubanski zvaničnici, koji sprovode vlastitu istragu, opovrgnuli su svaku upletenost ili saznanje o tome što je u pozadini, prenosi Hina.

SAD vjeruje da su protiv vladinih zaposlenika upotrijebljena sofisticirana elektromagnetska oružja, možda zajedno s drugim tehnologijama, objavio je NBC.

Preporučujemo za Vas