Irak: Parlament odobrio plan reformi

Plan reformi, koji je predstavio premijer Abadi, smanjiće potrošnju i eliminisati kancelarije tri potpredsjednika i tri zamjenika premijera, koje su uglavnom simbolične pozicije
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 12:08h

Irački parlament jednoglasno je danas odobrio plan reformi kojim će se smanjiti troškovi, nakon masovnih protesta u toj zemlji protiv korupcije.

Poslanici su bez debate odobrili plan, za razliku od prethodnih pokušaja da se sprovedu reforme. Najcjenjeniji irački šiitski vjerski vođa ajatolah Ali Sistani podržao je plan reformi koji je najavljen u nedjelju usled pritiska javnosti.

Plan reformi, koji je predstavio premijer Iraka Hajdar al Abadi, smanjiće potrošnju i eliminisati kancelarije tri potpredsjednika i tri zamjenika premijera, koje su uglavnom simbolične pozicije.

Predsjednik iračkog parlamenta Salim al Džaburi rekao je da se nada da će "današnji potez biti prvi, ali ne i posljednji u nastavku puta ka reformama sa istim duhom i bez bilo kakvog oklijevanja".

Plan podrazumijeva preispitivanje slučajeva korupcije, kao i smanjenje troškova na lične telohranitelje zvaničnika, odnosno prebacivanje te odgovornosti na policiju i vojsku.

Bonus video: