Kina devalvirala juan, uslijedio pad na berzama

Juan je danas pao za skoro 1,9 odsto, što je najveći jednodnevni pad otkada je Peking prekinuo direktnu vezu juana s dolarom u julu 2005. i prešla na sistem korpe stranih valuta
50 pregleda 0 komentar(a)
juan, novac, Foto: Reuters
juan, novac, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 09:52h

Kina je danas devalvirala svoju strogo kontrolisanu valutu zbog smanjenja trgovinske razmjene, a to je najveći pad juana pad u jednom danu u posljednjih deset godina.

Centralna banka Kine saopštila je da je juan pao usljed reformi s ciljem da kursni sistem bude više tržišno orijentisan. Održavanje juana na niskom nivou može ugroziti odnose Kine sa spoljnotrgovinskim partnerima.

Novim potezom centralne banke, Kina je treća velika ekonomija koja je oslabila svoju valutu. Mjere u Japanu i Evropskoj uniji u prethodne dvije godine depresirale su jen i euro, ali su ekonomisti uzdržani kada se takva mjera uvodi kao direktan pokušaj pomoći kineskim izvoznicima.

Juan je u prethodnom periodu ojačao zajedno s dolarom, što je ugrozilo izvoznike i povećalo politički rizik gubitka radnih mjesta u proizvodnji koja zapošljava desetine miliona radnika. Julski izvoz Kine je pao s neočekivano velikih 8,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

SAD i druge zemlje su optuživale Peking da smanjivanjem vrijednosti juana svojim izvoznicama daje nepravičnu prednost i ugrožava strane rivale. Centralna banka Kine, međutim, navodi da je cilj da tržište dobije veću ulogu kako je Vašington godinama tražio.

Kineska centralna banka navela je da će počevši od danas pored kursa od prethodnog dana, u kurs biti uračunata potražnja i ponuda.

"Ova složena situacija postavlja nove izazove", saopštila je centralna banka i dodala da snažan juan "nije u potpunosti saglasan s tržišnim očekivanjima".

Juan je danas pao za skoro 1,9 odsto, što je najveći jednodnevni pad otkada je Peking prekinuo direktnu vezu juana s dolarom u julu 2005. i prešla na sistem korpe stranih valuta.

Sadržaj te korpe je tajan, ali dolar izgleda da dominira, što značli da je juan rastao i kada su druge valute padale.

Akcije na svjetskim berzama i azijske valute danas su u padu pošto je Kina neočekivano devalvirala juan.

Prijepodne je francuski indeks CAC-40 pao za 0,9 odsto, njemački Daks za 0,8 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,4 odsto. Volstrit će vjerovatno izgubiti neke od jučerašnjih dobitaka pošto su fjučrsi za Dau Džons i Standard end Pur 500 oslabili za 0,3 odsto.

Tokijski indeks Nikkei 225 izgubio je 0,4 odsto, južnokorejski Kospi 0,8 odsto, dok su šangajski kompozitni indeks i hongkongški Hang Seng imali male promjene.

Bonus video: