Izrael: Ljekari neće silom hraniti palestinskog zatvorenika

rotiv njega nije pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je umiješan u terorističku aktivnost Islamskog džihada i drugih optužbi njemu nepoznatih, jer optužnica nije ni podignuta, tvrdi njegov advokat
67 pregleda 0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 06:55h

Izraelski ljekar Hezi Levi, direktor medicinskog centra na jugu zemlje, izjavio je juče da neće dozvoliti da se silom nahrani palestinski zatvorenik, koji štrajkuje glađu već 55 dana.

Muhamed Alan štrajkuje glađu u znak protesta što je u takozvanom administrativnom pritvoru od novembra prošle godine.

Protiv njega nije pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je umiješan u terorističku aktivnost Islamskog džihada i drugih optužbi njemu nepoznatih, jer optužnica nije ni podignuta, tvrdi njegov advokat.

Izraelski parlament - Kneset je u julu usvojio zakon koji omogućuje hranjenje štrajkača glađu silom ako postoji prijetnja po njihov život, podsjećaju mediji u Izraelu.

U junu je Alan prebačen u bolnicu jer mu se stanje pogoršalo. Izraelski televizijski Kanal dva javio je tokom vikenda da će biti prebačen u drugu bolnicu ako ljekari iz Medicinskog centra Soroka u Ber Ševi nastave da odbijaju da ga silom nahrane.

Međutim, ljekari u bolnici Barzilai u Aškelonu su napisali pismo direktoru Leviju tražeći da odbije da primi Alana.

"Neću ga hraniti protiv njegove volje", izjavio je danas Levi.

Novi zakon je oštro kritikovao izraelski medicinski establišment, najavivši da će podnijeti peticiju Visokom sudu pravde kako bi se zabranilo hranjenje štrajkača glađu silom.

Doktor Leon Eidelman, predsjedavajući Izraelskog medicinskog udruženja, istakao je da je njihova pozicija čvrsta i nepromijenjena i da hranjenje silom predstavlja torturu.

"Ljekari su etički obavezni da se uzdrže od učešća u tome, bez obzira da li se događa u zatvoru, u bolnici ili u specijalnoj klinici. Tortura je tortura", rekao je Eidelman.

U međuvremenu je Crveni krst izrazio zabrinutost zbog stanja Alana, koji je lisicama privezan za bolnički krevet već 16 dana.

"Vjerujemo da je život gospodina Alana u neposrednoj opasnosti," rekao je Žak de Majo koji predvodi delegaciju Crvenog krsta u Izraelu i na okupiranim teritorijama.

"Porodica nije mogla da ga posjeti od 22. marta i oni su vrlo zabrinuti za njega. Imajući u vidu trenutne okolnosti tražimo od izraelskih vlasti da im omogući da ga hitno vide", rekao je De Majo.

Palestinska uprava je pokrenula kampanju za Alanovo puštanje na slobodu u pokušaju da privuče međunarodnu pažnju na njegove patnje. Palestinski zvaničnici su kritikovali izmjenu izraelskog zakona i najavili tužbu Međunarodnom sudu u Hagu.

Bonus video: