Sirijci: Ne zastupaju nas ni Asad ni pobunjenici

Istraživanje pokazuje i zabrinjavajuću pozadinu zakulisnih razgovora u kojima učestvuju Vašington, Teheran, Moskva i Rijad, navodi Glas Amerike
0 komentar(a)
Sirija, opozicija, Foto: Reuters
Sirija, opozicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 06:15h

Većina Sirijaca, poslije četiri godine sukoba u kome su poginule stotine hiljada ljudi, smatra da ni vlada ni opozicione stranke ne zastupaju njihove interese.

Istraživanje jedne sirijske nevladine organizacije u kome je anketirano 2,767 Sirijaca u područjima koje kontrolišu vlada ili opozicija kao i u izbjegličkim logorima u Jordanu, Turskoj i Libanu pokazuje beznadežno podijeljenu zemlju, prenosi Glas Amerike.

Četvrtina ispitanika je rekla da nijedna partija ne predstavlja njihove interese ili da ne znaju ko ih predstavlja.

Različite opozicione stranke zajedno imaju podršku gotovo polovine građana, ali samo 16,8 odsto smatra da ih predstavlja Sirijska nacionalna koalicija koju podržavaju zemlje Zapada i Zaliva.

U područjima koje kontroliše opozicija, ta koalicija ima nešto veću podršku od 19 odsto.

Asadova vlada ima podršku 16,1 odsto stanovnika širom zemlje, ali u djelovima pod kontrolom vlade ona iznosi čak 39,1 odsto, navodi Glas Amerike.

Samo 6,5 odsto stanovnika smatra da ih predstavlja Sirijska prelazna vlada koju je formirala je Nacionalna koalicija i koja tvrdi da predstavlja jedinu legitimnu vladu.

Autori istraživanja se ograđuju da je istraživanje sprovedeno na "nereprezentativnom uzorku" ispitanika navodeći da u sred ratne zone nije lako sprovesti naučno istraživanje.

Ipak, oni kažu da se mogu identifikovati značajni trendovi i upozoravaju da je rezultat ispitvanja "alramantan", jer pokazuje "veliku krizu političkog predstavljanja i u zonama pod kontrolom režima i u onim pod kontrolom opozicije."

Sirijci su takođe podijeljeni oko toga da li za sukob treba tražiti rješenje putem pregovora - 42,5 odsto odbacuje pregovore kao rješenje, pri čemu su naročito skeptični mlađi od 25 godina. Sunitski Muslimani su podijeljeni oko pregovora, dok čanovi Asadovih Alavita, što je šiitska frakcija, uglavnom podržavaju pregovore.

Istraživanje pokazuje i zabrinjavajuću pozadinu zakulisnih razgovora u kojima učestvuju Vašington, Teheran, Moskva i Rijad, navodi Glas Amerike, dodajući da specijalni izaslanik UN Staffan de Mistura ispituje mogućnost ponovnog pokretanja mirovnih pregovora i spremnost vlade i njenih protivnika da razgovaraju o rješenju.

Opozicioni lideri insistiraju da Asad ne treba da učestvuje ni u kakvoj političkoj tranziciji, dok oni koji u inostranstvu podržavaju vladu poput Irana i Rusije insisitiraju da Asad treba da ostane, podsjeća Glas Amerike pozivajući se na ranije informacije iz Bijele kuće.

Američki predsjednik Barak Obama je međutim novinarima u međuvremenu rekao da se izgledi za političko rješenje u Siriji popravljaju, jer Rusija i Iran preispituju stav o Asadovim šansama za opstanak.

Asad je nedavno priznao da njegova vojska ima ozbiljan manjak ljudi i da vlada nema izbora nego da se usredsredi na ključna područja u centru i na zapadu teritorije prepuštajući ostalo pobunjenicima i džihadistima.

U međuvremenu, predstavnici sirijske opozicije koji odavno s podozrenjem gledaju na rusku podršku Asadu spremaju se ove nedjelje da posjete Moskvu u okviru obnovljenih diplomatskih napora dok je sirijska vlada u četvrtak poslala visoku delegaciju u Oman koji je i ranije uspješno posredovao u pregovorima u regionu.

Bonus video: