Gani: Pakistan da slomi Talibane, znamo da su tamo aktivni

Od stupanja na dužnost, prije godinu dana, Gani nastoji da približi odnose sa Pakistanom, koji ima uticaj na pobunjeničku grupu, nadajući se da bi taj uticaj mogao da iskoristi, kako bi Talibane doveo na mirovne pregovore
0 komentar(a)
Ašraf Gani, Foto: Reuters
Ašraf Gani, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2015. 19:49h

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani pozvao je Pakistan da slome Talibane, pošto je ranije danas poginulo pet ljudi u posljednjem samoubilačkom napadu autobombom, u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu.

U televizijskom obraćanju, Gani je takođe okrivio susjedni Pakistan, da pruža podršku pobunjenicima, koji ratuju protiv vlade u Kabulu već 14 godina i rekao da će poslati delegaciju u Islamabad, do kraja nedjelje, koja će tražiti da se to zaustavi, prenosi AP.

"Mi znamo da imaju tamo svetilišta i da su tamo aktivni", rekao je Gani, pozivajući se na činjenicu da lider Talibana živi u Pakistanu. "Potrebno je da sve te aktivnosti budu zaustavljene."

Od stupanja na dužnost, prije godinu dana, Gani nastoji da približi odnose sa Pakistanom, koji ima uticaj na pobunjeničku grupu, nadajući se da bi taj uticaj mogao da iskoristi, kako bi Talibane doveo na mirovne pregovore.

Pakistan, koji je u prošlosti poricao podršku Talibanima, kaže da ostaje posvećen održavanju dobrih odnosa sa Kabulom, kao i da poslije gubitka destina hiljada sopstvenih građana u terorističkim napadima, može da osjeti "bol i muku bratskog naroda" Avganistana, poslije najnovijih napada.

"Pakistan najoštrije osuđuje ove smrtonosne napade u Avganistanu" navodi Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da će Pakistan nastaviti da podržava i omogući da "Avganistan bude predvodnik procesa pomirenja" sa Talibanima.

Bonus video: