POŠTUJU VOLJU GRAĐANA

Vlada Iraka odobrila sveobuhvatne reforme

Abadi je pozvao na sveobuhvatno i neposredno smanjenje brojnog obezbjeđenja za političare. To je dugo bio problem, jer su neki službenici koristili velike jedinice za ličnu zaštitu, dok su drugi zapošljavali manje od predviđenog broja i dodatak za tu namjenu stavljali sebi u džep
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2015. 14:25h

Iračka vlada odobrila je danas paket sveobuhvatnih reformi koje je predložio premijer Hajder al Abadi, kao odgovor na višenedjeljne proteste zbog korupcije i loših usluga, saopšeno je iz premijerovog kabineta.

"Vlada je jednoglasno odobrila prvi paket reformi, koje je Abadi  predstavio na vanrednoj sjednici", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da će zbog nekih od zahtjeva morati da budu donijeti amandmani na ustav, to će zahtjevati i akciju parlamenta prije nego što mjere stupe na snagu.

Jedan od najdrastičnijih predloga, koji zahtjeva pomjenu ustava  je da se odmah ukine mjesto potpredsjednika i zamjenika premijera. 

Ukidanje mjesta bi bio udarac za vicepremijera Nurija al Malikija, a to bi  premijera dovelo u sukob sa svojim rivalom, koji je iz iste stranke Dava i koji i dalje ima veliki utuicaj. 

Abadi je takođe pozvao na velike promjene u načinu, na koji se biraju ministri, uz napomenu da treba ukinuti sve "partijske i sektaške kvote" i da kandidate treba da bira komisija koju imenuje premijer.

On je takođe pozvao na sveobuhvatno i neposredno smanjenje brojnog obezbjeđenja za političare. To je dugo bio problem, jer su neki službenici koristili velike jedinice za ličnu zaštitu, dok su drugi zapošljavali manje od predviđenog broja i dodatak za tu namjenu stavljali sebi u džep.

U Bagdadu i drugim gradovima, nedjeljama traju protesti zbog lošeg kvaliteta usluga, posebno nestanka struje bez koje su Iračani ostali samo nekoliko sati pošto ih je vlada snabdjela strujom, dok se dnevne temperature penju iznad 50 stepeni Celzijusa.   

Sistani, koga cijene milioni Iračana, pozvao je u petak Abadija na "drastične mjere protiv korupcije" , rekavši da mali koraci koji su preduzeti nisu bili dovoljni.

Preporučujemo za Vas