Ovako izgleda čovjek koji je preživio eksploziju atomske bombe

Starac je javnosti pokazao svoje rane u okviru akcije grupe preživjelih iz Nagasakija koju sam predvodi i koja se bori protiv širenja nuklearnog oružja u svijetu
165 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2015. 18:42h

Krhko tijelo 86-godišnjeg Sumiterija Tanigučija puno je ožiljaka, koji se na njegovoj koži nalaze 70 godina. Ovaj starac bio je među desetinama hiljada žrtava atomske bombe koja je 9. avgusta 1945. uništila japanski lučki grad Nagasaki.

I dalje nije u mogućnosti da potpuno ispravi lijevu ruku, dok mu žena svakog jutra maže kremu na rane da bi mu manje smetale.

Nakon napada su mu istrulila tri rebra i njihovi ostaci mu i još uvek pritiskaju pluća, ostavljajući neprirodne otoke na izranjavljenim grudima.

Starac je javnosti pokazao svoje rane u okviru akcije grupe preživjelih iz Nagasakija koju sam predvodi i koja se bori protiv širenja nuklearnog oružja u svijetu.

"Dejli mejl" piše da se on i njegova grupa nadaju da niko više neće iskusiti patnju nuklearnog udara.

Taniguči je imao samo 16 godina kada je pet tona teška plutonijmska bomba, poznata kao "Debeljko", eksplodirala 50 metara iznad njegovog rodnog grada Nagasakija, na zapadnom japanskom ostrvu Kjušu.

Taj grad je bio jedna od najvažnijih japanskih luka koja je obezbjeđivala ključni pristup Šangaju.

Bilo je dva minuta iza podneva kada je bomba detonirana, što je bila druga takva atomska eksplozija izvedena u Japanu u samo tri dana.

Samo 72 sata ranije prvo nuklearno oružje ikada iskorišćeno bilo je upotrebljeno nad Hirošimom. U dva napada ubijeno je do 226.000 ljudi.

Taniguči je tada kao tinejdžer radio kao raznosač pisama i moćna eksplozija oborila ga je sa bicikla.

Nalazio se na nešto više od 1,6 kilometara od epicentra eksplozije koja je tu ubila 70.000 ljudi.

Domamljen nakon udara, lutao je bez cilja puna tri dana, potpuno nesvjestan težine svojih povreda.

Osjećao je nešto poput pocijepane odjeće kako mu visi sa leđa, ramena i ruku, da bi tek kasnije shvatio da je to njegova koža.

Nakon što je spasen, proveo je 21 mjesec ležeći na stomaku i primajući terapiju za izgorela leđa, meso koje se raspadalo i kosti koje su štrčale.

Stalno padajući u nesvijest i vraćajući se svijesti, mogao je da čuje sestre kako su hodale hodnikom ispred njegove sobe i pitale jedna drugu da li dječak koji je tu i dalje diše.

Ležao je nepomičan toliko da su mu još mlade kosti lijeve ruke srasle i blokirale zglob, onesposobivši mu je za cijeli život.

Na Japan je, nekoliko sati nakom drugog napada, bačeno više od tri miliona letaka iz američkih aviona.

U njima je stajalo upozorenje japanskom narodu da će još atomskih bombi biti bacano "iznova i iznova" kako bi uništile tu zemlju, ukoliko rat ne stane.

Japan se predao šest dana kasnije.

"Želim da to bude kraj - kaže tihim glasom Taniguči, boreći se za dah i navlačeći košulju preko svojih rana", kazao je Taniguči

Galerija

Bonus video: