Tramp ljutito reagovao na tekst Njujork tajmsa: Nikad se nisu oporavili od loše izborne prognoze

Trampov advokat Čarls Harder je rekao Njujork tajmsu da nije bilo "prevare ili utaje poreza" i da su navođene činjenice "krajnje netačne"
52 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2018. 16:13h

Američki predsjednik Donald Tramp danas je ljutito reagovao na tekst Njujork tajmsa u kojem se navodi da je dobio najmanje 413 miliona dolara od svog oca, većinom kroz sporno izbjegavanja poreza, uključujući i prevaru.

Tramp je na Tviteru optužio list da koristi "veoma stari, dosadan i često navođen" kritički tekst o njemu.

"Dodaju, to znači da je 97 odsto njihovih priča o meni loše. Nikad se nisu oporavili od loše izborne prognoze", dodao je on.

Njujork tajms je u opširnom izvještaju protivrječio Trampovim navodima o sebi kao milijarderu koji je sam zaradio novac počevši pozajmicom od milion dolara od svog oca.

List navodi da su Tramp i njegov otac Fred izbjegli plaćanje poreza na poklone i nasljedstvo osnivanjem lažne korporacije i potcjenjivanjem imovine. Tajms navodi da je izvještaj zasnovan na više od 100.000 finansijskih dokumenata, uključujući povjerljive poreske prijave Tramovog oca i njegovih kompanija.

Trampov advokat Čarls Harder je rekao Njujork tajmsu da nije bilo "prevare ili utaje poreza" i da su navođene činjenice "krajnje netačne".

Bijela kuća je odbacila navode kao "obmanjujući napad propalog Njujork tajmsa na porodicu Tramp". Takođe je kritikovala list i druge medije, navodeći da je njihov loš kredibilitet kod javnosti posljedica toga što su "obuzeti napadanjem predsjednika i njegove porodice 24 sata dnevno umjesto da izvještavaju o vijestima".

Poreska sluđba države Njujork navela je Asošiejtid presu da preispituje optužbe iz izvještaja i da "energično ispituje sve odgovarajuće puteve istrage".

Njujork tajms je naveo da je porodica Tramp sakrila milione dolara koji su prebačeni s oca na djecu preko lažne kompanije u vlasništvu djece "All County Building Supply & Maintenance". Osnovana je 1992. godine, izgleda kao kompanija za snabdijevanja zgrada Freda Trampa bojlerima, sredstvima za čišćenje i drugom robom. Otac Fred je plaćao fakture s razlikama između nabavne i prodajne cijene od 20 do 50 odsto, čime je izbjegavan porez na poklon, naveo je list.

Dnevnik je naveo da je Fred Tramp prije smrti krajem 90-ih, prebacio vlasništvo nad većinom svoje imperije u nekretninama na četiri djeteta. Vrijednost imovine u poreskim prijavama je bila 41,4 miliona dolara, značajno manje nego što je Tajms naveo da su vrijedjele.

Ta imovina je u narednoj deceniji prodata za više od 16 puta u odnosu na prijavljenu vrijednost.

Predsjednikov otac i majka su prebacili više od milijardu dolara na svoju djecu, naveo je Njujork tajms. Na to je trebalo da se plati porez od 550 miliona dolara, na osnovu poreza na poklone i nasljedstvo od 55 odsto.

Djeca su, međutim, platila 52,2 miliona dolara ili oko pet odsto.

Poreski stručnjaci citirani u tekstu su rekli da Tramp vjerovatno neće biti krivično gonjen zbog pomaganja roditeljima da utaje porez, pošto se to desilo davno i sada je slučaj zastario.

Predsjednikov brat Robert Tramp je rekao da su podnijete "sve odgovarajuće poreske prijave za poklone i imovinu". "Naša porodica nema drugi komentar o stvarima koji su se desile prije oko 20 godina", rekao je on za list i dodao da bi cijenio poštovanje za privatnost svojih preminulih roditelja.

Njujork tajms je u izvještaju naveo da su pregledani dokumenti pokazali da je budući predsjednik zarađivao 200.000 dolara u današnjem novcu kada je imao tri godine. Do vremena kada je diplomirao, od svog oca je dobijao novac ekvivalentan današnjem milionu dolara.

Tokom predizborne kampanje, Tramp se stalno hvalio sposobnošću da pretvori mali zajam od oca u bogatstvo koje posjeduje. "Otac mi je dao veoma mali zajam 1975. i ja sam od toga napravio kompaniju koja vrijedi mnogo, mnogo milijardi dolara", rekao je tada.

Bonus video: