Sjeverna Koreja vraća vrijeme za 30 minuta

"Zli japanski imperijalisti počinili su neoprostive zločine, sa ciljem brisanja korejske nacije, među kojima je i ukidanje standardnog korejskog vremena i zatiranje zemlje koja ima kulturnu tradiciju dugu 5.000 godina", navodi KCNA
1 komentar(a)
Pjongjang, Foto: Reuters
Pjongjang, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2015. 07:01h

Sjeverna Koreja najavila je danas da će naredne nedjelje uspostaviti svoju vremensku zonu tako što će aktuelno vrijeme vratiti za 30 minuta.

Lokalno vrijeme u Sjevernoj i Južnoj Koreji i Japanu je isto - devet sati ispred griničkog, a to je uspostavio Japan za vrijeme dok je vladao Korejom od 1910. do 1945. godine.

Uspostavljanje "Pjongjang vremena" znači iskorjenjivanje zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda, objavila je Centralna korejska novinska agencija. Ona najavljuje da će nova vremenska zona startovati 15. avgusta, na 70. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske vladavine i završetka Drugog svjetskog rata.

"Zli japanski imperijalisti počinili su neoprostive zločine, sa ciljem brisanja korejske nacije, među kojima je i ukidanje standardnog korejskog vremena i zatiranje zemlje koja ima kulturnu tradiciju dugu 5.000 godina", navodi KCNA.

Profesor sjevernokorejskih studija na Univerzitetu u Seulu Jang Mo-jin rekao je za AP da potez Sjevera vjerovatno ima za cilj da se antijapanskim nacionalističkim osjećanjima ojača vođstvo mladog vođe Kim Džong Una.

Južna Koreja tvrdi da koristi istu vremensku zonu kao Japan, jer je praktičnije i u skladu sa međunarodnom praksom.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje ocijenilo je da bi taj potez Sjevera mogao dovesti do manjeg poremećaja u zajedničkom upravljanju industrijskim parkom u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kesong i drugim prekograničnim poslovima dvije Koreje.

On je takođe dodalo da bi nova vremenska zona mogla da ometa napore da se smanji povećavanje razlika između dvije Koreje.

Bonus video: