Medvedev: Legitimitet udara po IS pod znakom pitanja

Medvedev je istakao da borba protiv IS treba da se vodi ujedinjenim naporima pod okriljem UN
1 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.08.2015. 07:26h

Koalicija formirana protiv "Islamske države" (IS), sa SAD na čelu, formirana je mimo Savjeta bezbjednosti UN i počela da djeluje u Siriji bez saglasnosti vlade te zemlje, što ozbiljno dovodi u sumnju legitimitet takvih dejstava, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev, dodajući da se to odnosi i na nedavne udare turske avijacije u Iraku.

"Koalicija protiv IS, koju predvode SAD, pruža podršku iračkim oružanim snagama u borbi protiv islamista. Shvatamo da se to čini uz odobrenje i po molbi iračke vlade. Istovremeno, ta koalicija je formirana mimo SB UN i proširila svoja dejstva na teritoriju Sirije bez saglasnosti njene vlade", rekao je Medvedev za egipatski list "Al Ahram" uoči posjete Egiptu.

Ruski premijer je ocijenio da je miješanje u pitanja Sirije spolja nedopustivo i izrazio uvjerenje da političko rešenje nema alternative, prenio je TASS.

"Politički izlaz iz sirijskog konflikta jedino je moguć, alternative nema, u suprotnom će se nastaviti rat i haos", kazao je Medvedev, ističući da Sirijci treba sami da odluče ko će rukovoditi njihovom zemljom, a da niko nema pravo da to čini umesto njih.

Predsjednik ruske vlade je rekao da Rusija i dalje namjerava da pomaže sirijskom narodu u rešavanju socijalno-ekonomskih problema, kao i da organizuje konsultacije zvaničnog Damaska i predstavnika umjerene sirijske opozicije, kako bi se stvorila klima povoljna za dijalog.

Medvedev je istakao da borba protiv IS treba da se vodi ujedinjenim naporima pod okriljem UN.

"Napori jedne zemlje nisu dovoljni za uspješno suprotstavljanje novom globalnom zlu - međunarodnim teroristima iz IS, Džebhat al-Nusre i drugih radikalnih grupa. Potrebno je ujedinjavanje čitave međunarodne zajednice", kazao je on.

Medvedev će na poziv egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija posjetiti Egipat i učestvovati na zvaničnoj svečanosti puštanja u rad proširenog Sueckog kanala.

Bonus video: