Na pomolu rješenje misterije nestanka aviona

Otkriće izgleda ukazuje da se avion srušio "manje-više na mjestu gdje se i pretpostavljalo"
1 komentar(a)
MH370, Foto: Reuters
MH370, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2015. 10:16h

Posle dijela krila, nedaleko od ostrva Reunion pronađeni su jastučići za sjedišta i prozorska okna za koje se vjeruje da pripadaju nestalom avionu na letu MH370.

Te informacije su proslijedili malezijski zvaničnici, svega dan pošto je potvrđeno da je dio krila koji je pronađen nedaleko od ostrva u Indijskom okeanu

Premijer Australije Toni Abot izjavio je danas da je na pomolu rješenje misterije oko nestanka malezijskog aviona, koji je nestao na letu MH370 prije 17 mjeseci. Abot je to rekao nakon što je malezijski premijer Nadžib Razak potvrdio da dio krila aviona Boing 777, pronađen na francuskom ostrvu Reunion u Indijskom okeanu, pripada malezijskom avionu, prenio je Bi-Bi-Si.

Prema njegovim riječima, to otkriće izgleda ukazuje da se avion srušio "manje-više na mjestu gdje se i pretpostavljalo".

"To je znak da smo možda prvi put bliže rješenju ove misterije", kazao je Abot.

Abot je naveo da se potraga nastavlja, pošto to "dugujemo na stotinama miliona ljudi koji koriste naše nebo".

Razak je rekao da je međunarodni tim stručnjaka "konačno potvrdio da ostaci aviona sa ostrva Reunion zaista pripadaju avionu sa leta MH370".

Avion malezijske aviokompanije nestao je sa radara 8. marta prošle godine sa 239 putnika i članova posade, na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Prošle sedmice, dva metra dugačak dio krila, sa morskim račicićima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva, a stručnjaci su potvrdili da pripada avionu tipa "boing 777".

Francuski i malezijski eksperti počeli su juče da ispituju dio pronađenog avionskog krila. Taj metalni dio pronađen je na ostrvu Reinion u Indijskom okeanu i poslat u Francusku, gdje su istražitelji iz Malezije, Francuske i SAD utvrdili da pripada nestalom "boingu 777" malezijske aviokompanije, prenio je AP.

Pored toga što će utvrditi porijeklo pronađenog dijela, kako analitičari navode, istražitelji će ga ispitati uz pomoć moćnih mikroskopa kako bi stekli uvid u pravi uzrok pada aviona.

Bonus video: