Posljednje pripreme za otvaranje proširenog Sueckog kanala

Otvaranje kanala 1869, čime je povezano Crveno more sa Sredozemnim, smatra se ulaskom Egipta u moderno doba, a odluka Nasera iz 1956. o nacionalizaciji kanala doživljen je kao odlučan raskid s kolonijalnom prošlošću
83 pregleda 0 komentar(a)
Suecki kanal, Foto: Beta/AP
Suecki kanal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2015. 17:16h

Egipat će sjutra otvoriti veliko proširenje Sueckog kanala, što je predstavljeno kao temelj nastojanja predsjednika Abdela-Fataha al-Sisija da povrati nacionalni ponos i oživi privredu poslije višegodišnjih političkih previranja.

Otvaranje kanala 1869, čime je povezano Crveno more sa Sredozemnim, smatra se ulaskom Egipta u moderno doba, a odluka predsjednika Gamala Abdela Nasera iz 1956. o nacionalizaciji kanala doživljen je kao odlučan raskid s kolonijalnom prošlošću. To je izazvalo drugi od četiri rata s Izraelom, u okviru kojeg je 1973. pokrenuta ofanziva preko kanala koju Egipćani slave kao svoju najveću vojnu pobjedu.

Oko 10 odsto svjetske trgovine prolazi kroz Suecki kanal koji je jedan od glavnih izvora deviznih prihoda Egipta. Kanal je prošle godine donio rekordne 5,3 milijarde dolara, a vlada se nada da će do 2023. prihod biti 13,2 milijardi dolara, što ekonomisti i brodovlasnici smatraju pretjeranim optimizmom.

Od početne dužine od 164 kilometara i dubine od osam metara, Suecki kanal je više puta proširivan, a posljednjim projektom proširenja vrijednog 8,5 milijardi dolara dužina je povećana na 193 kilometara, a dubina na 24 metra.

Radovi su obuhvatili i kopanje u dužini od 72 kilometara i pravljenje paralelnog vodenog puta na sredini rute što će omogućiti dvosmjerni saobraća za najveće brodove. Proširenjem je smanjeno vrijeme prolaska s 18 na 11 sati, a svakog dana će moći da prođe ukupno 97 umjesto dosadašnjih 49 brodova.

Svih 8,5 milijardi dolara za projekat proširenja Sueckog kanala finansirao je sam Egipat kao istorijsko dostignuće i početak novog doba poslije višegodišnjih nemira nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. Prvobitno je planirao da radovi traju tri godine, ali je predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi naložio da se završe za jednu.

Otvaranju će prisustvovati Al-Sisi i nekoliko stranih zvaničnika, među kojima je francuski predsjednik Fransoa Oland. Egipatska vlada sutrašnji dan je proglasila državnim praznikom i odobrila besplatan ulaz u muzeje za Egipćane do kraja mjeseca.

Uoči otvaranja Egipat trese nacionalna zanos - ulice su ukrašene specijalnim svjetiljkama i zastavama, televizijske mreže odbrojavaju, a nekim turistima na kairskom aerodromu je udaren pečat na kojem se za kanal kaže da je "poklon Egipta svijetu".

Jedan od organizatora otvaranja rekao je za televiziju Mahvar da niko ne treba da sumnja u značaj projekta. "Za skeptične ili negativne, recite ko su oni pa da ih udavimo u 27 metara dubine novog kanala", rekao je organizator, na šta je voditelj odgovorio: "Ne, mi ćemo to uraditi za vas".

Egipatski kediv Ismail Paša otvorio je kanal 1869. na ceremoniji kojom je označena modernizacija Egipta. Francuska kompanija koju je osnovao diplomata Ferdinand de Leseps počela je gradnju deceniju ranije s kapitalom koji su prikupili francuski investitori i egipatska vlada. Egipat je kasnije svoj udio prodao Velikoj Britaniji zbog dužničke krize.

Predsjednik Naser 1956. nacionalizovao je kanal od britanskih i francuskih kompanija, što je u Egiptu viđeno kao prkošenje imperijalističkoj kontroli zemlje.

Velika Britanija, Francuska i Izrael su u reagovanju izvršili invaziju, ali su im SAD i SSSR naredili da se povuku, što je širom arapskog svijeta pozdravljeno kao pobjeda Nasera i arapskog nacionalizma.

Egipat je poslije vodio još dva rata protiv Izraeal. U posljednjem 1973. Egipat je pokrenuo neočekivan napad preko kanala što se smatra najvećom pobjedom njegove vojske na bojnom polju. Mirovnim sporazumom s Izraelom 1979. Sinajsko poluostrvo je vraćeno Egiptu, čime je Suecki kanal duboko u egipatskoj teritoriji.

Bonus video: