Japan traži istragu o navodima američkog špijuniranja

Vikiliks je objavio i spisak prisluškivanih telefona, među kojima su brojevi Vlade, zvaničnika Banke Japana, brojevi u ministarstvima finansija i trgovine, kao i vladinog odjeljenja za fosilna goriva i kompanija Micubiši i Micui
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 14:04h

Japanski premijer Šinzo Abe zatražio je danas od SAD da otvore istragu o navodima objavljenim na Vikiliksu prema kojima je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je Abe imao telefonski razgovor s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom koji se, prema njegovim riječima, izvinio zbog "nanijetih problema" ne potvrđujući navode Vikiliksa.

Vikiliks je 31. jula objavio dokumente koji pokazuju da je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije. Među objavljenim dokumentima su i, kako se vjeruje, izvještaji američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

Četiri izvještaja te agencije imaju oznaku "strogo povjerljivo", a odnose se na razgovore japanskih zvaničnika o međunarodnoj trgovini, klimatskim promjenama, nuklearnoj energiji.

"Abe je Bajdenu rekao da bi odnosi između dvije zemlje mogli da budu ugroženi ukoliko su te optužbe istinite", rekao je portparol japanske vlade i dodao da je od vlasti u Vašingtonu zatražena istraga i objašnjenje o tome.

Vikiliks je objavio i spisak prisluškivanih telefona, među kojima su brojevi Vlade, zvaničnika Banke Japana, brojevi u ministarstvima finansija i trgovine, kao i vladinog odjeljenja za fosilna goriva i kompanija Micubiši i Micui.

Na sajtu Vikiliksa se navodi da je NSA imala 35 "tajnih ciljeva" u Japanu.

Bonus video: