OBAMA RAZGOVARAO SA BAN KI MUNOM

Svijet mora da se uključi kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena

Obama je juče predstavio plan da elektrane u SAD ograniče emisiju štetnih gasova do 2030. Elektrane u SAD izvor su 40 odsto emisije ugljen dioksida, jedinjenja koje najviše utiče na klimatske promjene
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 06:00h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedninjenih nacija Ban Ki Munom da svijet "mora da se uključi" kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena, dodajući da će UN nastaviti da pritiskaju ostale države da preduzmu određene mjere.

Obama je juče predstavio plan da elektrane u SAD ograniče emisiju štetnih gasova do 2030. godine. Elektrane u SAD izvor su 40 odsto emisije ugljen dioksida, jedinjenja koje najviše utiče na klimatske promjene.

Zasad je 47 od 194 članica UN predstavilo planove za smanjenje emisije ugljen dioksida i drugih štetnih gasova kako bi se smanjilo globalno zagrijavanje.

Obama i Ban su takođe razgovarali o krizi u Siriji, Jemenu, Libiji i Južnom Sudanu. Obama je ponovio svoj stav da obje strane građanskog rata u Južnom Sudanu moraju da se sastanu 17. avgusta kako bi se okončalo krvoproliće, ili će se suočiti sa posljedicama. 

Očekuje se da Obama prisustvuje godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN u septembru, gdje će održati govor istog dana kada i lideri Kine, Rusije i Irana.