Zašto se Tramp uključio u trku za predsjednika SAD: Želi da uveća bogatstvo

I časopis "Ekonomist" je nedavno u tekstu posvećenom Donaldu Trampu sugerisao da Tramp želi politički uticaj koji bi bio vrijedan bogatstva u birokratskim lavirintima posla sa nekretninama
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 15:20h

Donald Tramp, jedan od takmaca za republikanskog kandidata na izborima za predsjednika SAD predstavlja po sopstvenim riječima "oličenje američkog uspjeha", pa se neki pitaju zbog čega on uopšte rizikuje da ugrozi poslovnu imperiju vrijednu milijardu dolara kako bi učestvovao u trci za Bijelu kuću.

Stručnjaci vjeruju da se njegova ne mnogo izgledna kampanja u kojoj je već vrijeđao rivale, nazvao Meksikance silovateljima i imao niz drugih gafova u stvari opet vrti oko biznisa.

On zapravo ne želi Bijelu kuću, već polugu uticaja koja bi mu mogla donijeti još veće bogatstvo, navodi AFP, pozivajući se na izjave stručnjaka.

Donald Tramp tajkun i zvijezda rijalitija poseduje impresivnu imperiju nekretnina, hotela i golf igralista, a Lari Čaguris, profesor marketinga na Univerzitetu Pejs u Njujorku kaže da on predsjedničkom kampanjom želi da "uglača Tramp brend," pri čemu "zna da neće biti predsjednik".

Međutim, ukoliko stekne dovoljno uticaja i snage da bude taj koji će dati "blagoslov" uspješnom kandidatu za Bijelu kuću, Tramp mogao postići "posao nad poslovima", ukazuje Čaguris.

I časopis "Ekonomist" je nedavno u tekstu posvećenom Donaldu Trampu sugerisao da Tramp želi politički uticaj koji bi bio vrijedan bogatstva u birokratskim lavirintima posla sa nekretninama.

"On će ostati u trci (za republikanskog kandidata) do samog kraja, sve dok ne bude jasno da ima samo par takmaca koji mogu da pobijede i da njegova podrška može da pretegne na ovaj ili onaj način," objasnio je Čaguris AFP-u.

Šta bi Tramp moga poželjeti zauzvrat ostaje da se nagađa.

Ekonomist spekuliše da bi on mogao tražiti ogromne poreske olakšice, da izgradi kazino, ili da spriječi nekog drugog da to učini, dok Čaguris nagađa da je možda u igri Kuba i kupovina novog hotelskog kompleksa u toj zemlji.

"Možda Tramp želi da brend Tramp dominira pejzažom Kube, a to bi bilo lakše ukoliko bi predsjednik SAD podržavao brend Tramp", ukazao je on.

Rik Vilson, medijski strateg za republikanske kandidate kaže da kod Trampa ništa ne ukazuje na ozbiljan njuh za politiku.

On nije tipičan član Republikanske stranke, a nije čak ni konzervativac, ukazao je Vilson podsjećajući na Trampovo "liberalno" zalaganje za kontrolu oružja i abortus kao i na donacije Klintonovima.

Tramp se ranije i izjašnjavao kao demokrata ili nezavisni kanidat.

Za republikanskog stratega, loš ishod njegove kampanje bi bio da Tramp izdrži do republikanske konvencije, a "kataklizmičan" da se takmiči kao treći kandidat, podijeli republikanske glasove i tako omogući izbornu pobjedu demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

I Vilson međutim smatra da Tramp zapravo samo hoće da ojača svoj brend koji je uzdrman napadima i raskidom ugovora sa robnom kućom Mejsis zbog izjava o Meksikancima kao i spekulacijama o njegovoj stvarnoj vrijednosti.

Tramp je rekao Federalnoj izbornoj komisiji da ima više od 10 milijardi dolara, časopis Forbs insistira da njegovo bogatstvo ne prelazi četiri milijarde, a Blumberg tvrdi da je vrijednost "samo" 2,9 milijardi dolara.

Organizacija Tramp je konglomerat nekretnina, hotela, terena za golf, industrije zabave i knjiga o tome kako da se zaradi novac koje su postale bestseleri.

Tramp je počeo karijeru dijeleći kancelariju sa svojim ocem u ni najmanje glamuroznom kraju Bruklina, koji je danas poznat po imigrantima iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Odrastao je u obližnjem Kvinsu, a majka mu je bila imigrant iz Škotske.

Roditelji Trampovog oca su stigli iz Njemačke i pretvorili porodično ime Drumpf u Tramp.

Danas teško da postoji dio Menhetna koji Tramp nije osvojio gradeći svoje luksuzne stambene i poslovne zgrade. U svom finansijskom izvještaju tvrdi da može da zaradi 450.000 dolara kao govornik, a ima čak i vinograd u Virdžiniji.

U sjedištu njegove kompanije u Njujorku, predstavnici kompanije negiraju da je politička kampanja oslabila biznis.

"Brend Tramp je veoma snažan. Gospodin Tramp i njegova prodica su izgradili veliku kompaniju", kaže portparol firme.

Bonus video: