ŠTITE ONE KOJE SU OBUČAVALI

SAD sprovele prvi napad u zaštiti pobunjenika u Siriji

Taj prvi američki odbrambeni napad na sirijskoj teritoriji sproveden je u petak u cilju zaštite pobunjeničke grupe Nova Sirija
8 komentar(a)
Sirija borci, Foto: Reuters
Sirija borci, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 07:33h

SAD su sprovele prvi vazdušni napad u cilju zaštite pobunjenika koji se u Siriji bore protiv režima Bašara el Asada i džihadista iz Islamske države, saopštio je kasno sinoć Pentagon.

Taj prvi američki odbrambeni napad na sirijskoj teritoriji sproveden je u petak u cilju zaštite pobunjeničke grupe Nova Sirija, izjavio je portparol Pentagona Bil Jurban.

"Želeli smo da zaštitimo Novu Siriju, koju smo obučavali", rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane.

Portparol Bijele kuće Džon Irnest izjavio je u ponedjeljak da Sirija ne treba da se miješa u akcije američkih oružanih snaga koje se bore protiv Islamske države u toj zemlji, jer će u protivnom biti preduzete dodatne mjere zaštite tih snaga.

Odmah je reagovao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je ocijenio kao kontraproduktivne dodatne mjere koje su SAD nagovjestile u znak podrške borbi sirijskih pobunjenika protiv režima Bašara el Asada.

"Kontraproduktivno je javno iznositi da će obučene američke oružane grupe biti pod zaštitom avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, koja interveniše u Siriji", rekao je Lavrov ocjenjujući da bi onda međunarodna koalicija mogla da gađa bilo koju metu u Siriji.

Najmanje 220.000 poginulo je od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine.