Dio krila malezijskog "boinga 777" dopremljen u Francusku

Osim djela krila, u Francusku je avionom dopremljen i dio prtljaga pronađen na tom području i on će biti poslat u laboratoriju izvan Pariza specijalizovanu za DNK testiranje, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.08.2015. 17:43h

Dio avionskog krila, za koji se vjeruje da bi mogao da pripada nestalom malezijskom "boingu 777" dopremljen je danas u francuski vojni institut u blizini Tuluza, gdje će u srijedu biti podvrgnut testiranju.

Kamion sa djelom krila veličine 2,44 metra, koji je pronađen blizu ostva Reunion u Indijskom okeanu, dopremljen je u popodnevnim satima u institut DGA TA, u pratnji policijskog motorcikla i policijskih kola.

Osim djela krila, u Francusku je avionom dopremljen i dio prtljaga pronađen na tom području i on će biti poslat u laboratoriju izvan Pariza specijalizovanu za DNK testiranje, prenio je Rojters.

Stručnjaci, među kojima i jedan pravnik, počeće istragu u srijedu, saopštila je kancelarija tužioca u Parizu.

U ponedjeljak, istražni sudija će se sastati sa malezijskim zvaničnicima i predstavnicima Francuske agencije za bezbjednost u aviosaobraćaju (BEA), prenio je AP.

Malezijski ministar transporta Liov Tiong Lai izjavio je u Kuala Lumpuru da oni ne žele da iznose spekulacije i da će sačekati potvrdu francuskih vlasti.

Dio krila biće analiziran u laboratoriji koja ima 600 stručnjaka i ukoliko serijski broj potvrdi da se radi o letu 370, biće primenjene detaljnije metode analize.

Analitičari u laboratoriji se nadaju da će doći do informacija šta je dovelo do toga da se deo aviona odlomi, da li ima eksploziva i drugih hemijskih tragova i proučiti morske organizme na njemu, kako bi utvrdili odakle potiče.

Čak i ako se potvrdi da je dio olupine sa leta 370 nema garancija da će istražitelji pronaći crnu kutiju aviona ili druge djelove, pošto dosadašnja međunarodna istraga nije došla ni do kakvog otkrića.

Avion kompanije "Malezija erlajnz", na letu 370, sa 239 putnika i članova posade, nestao je u maju 2014. godine, pošto je skrenuo sa kursa iz Kuala Lupura prema Pekingu.

Francusko ministarstvo odbrane učestvovalo je i u istrazi pada aviona "Er Frans" na letu 447 od Rio de Žaneira do Pariza u junu 2009, kada je poginulo 228 ljudi.

Bonus video: