PETICIJA NIJE PROMIJENILA STAV ADMINISTRACIJE

SAD: Snoudenu da sudi porota, a ne da se krije pod okriljem autoritarnog režima

Lisa Monako, savjetnica za domaću bezbjednost i antiterorizam, izjavila je kako je Snoudenova "opasna odluka da ukrade i otkrije povjerljive informacije imala ozbiljne posljedice za bezbjednost zemlje i za ljude koji danonoćno rade da bi je očuvali"
4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2015. 17:15h

Bijela kuća je odbacila apel za oproštaj Edvardu Snoudenu, ističući da bi za odavanje vladinih tajni trebalo da mu "sudi porota njemu ravnih".

Tako ni peticija upućena Bijeloj kući, koju je potpisalo više od 167.000 osoba, nije promijenila tvrd stav administracije prema Snoudenu, koji se nalazi u egzilu u Rusiji, prenosi AFP.

Lisa Monako, savjetnica za domaću bezbjednost i antiterorizam, izjavila je kako je Snoudenova "opasna odluka da ukrade i otkrije povjerljive informacije imala ozbiljne posljedice za bezbjednost zemlje i za ljude koji danonoćno rade da bi je očuvali".

Monako ističe da je Snouden, čak i ukoliko je smatrao kako njegovo djelovanje predstavlja samo "građansku neposlušnost", trebalo da se izrazi kroz konstruktivan čin protesta i da prihvati konsekvence svojih aktivnosti, a ne da se "krije pod okriljem jednog autoritarnog režima". 

Američka administracija je Snoudena proglasila hakerom i izdajnikom koji je ugrozio živote ljudi otkivajući obim špijunskog programa Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) za koju je radio. 

Snoudenovo objelodanjivanje da je NSA prisluškivanjem telefonskih privatnih razgovora prikupljala ogromne količine podataka o američkim građanima je, međutim, imalo velikog odjeka i primoralo Kongres SAD da donosi amandmane na zakone koji su nekad bili tajni. 

Snouden je drugu godinu zaredom nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a već je dobio niz međunarodnih priznanja za slobodu govora i građanske slobode, što je motivisalo potpisnike pomenute peticije Bijeloj kući da ga nazovu "nacionalnim herojem" kome bi odmah trebalo oprostiti sva krivična djela koja je počinio.

Preporučujemo za Vas