Turska će napadati položaje militanata sve dok postoji prijetnja

Erdogan je rekao da su turski napadi na baze IS na sjeveru Sirije prvi korak i da će akcije protiv ekstremnih islamista, Kurda i ljevičarskih ekstremista biti nastavljene
1 komentar(a)
A400M, Foto: Reuters
A400M, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2015. 11:17h

Turska će nastaviti sa napadima na položaje militanata sve dok ta prijetnja ne bude eliminisana, rekao je premijer Ahmet Davutoglu.

On je to kazao dan nakon što je Ankara prvi put poslala borbene avione u napade na položaje Islamske države u Siriji i kurdskih militanata na sjeveru Iraka.

"Ove operacije nisu jednokratne i sprovodiće se sve dok Turskoj prijeti opasnost", rekao je Davutoglu na konferenciji za štampu u Ankari, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, turske snage su danas pokrenule treći talas vazdušnih i kopnenih napada na položaje džihadista u Siriji i kurdskih militanata na sjeveru Iraka.

"Dali smo nalog da se izvrši treća serija napada u Siriji i Iraku. Vazdušne i kopnene operacije su u toku", rekao je premijer Turske i dodao da je u racijama sprovedenim jutros širom zemlje privedeno 590 osumnjičenih pripadnika IS i zabranjene militantne Radničke partije Kurdistana (PKK).

PKK je u međuvremenu saopštio da je primirje sklopljeno sa Ankarom izgubilo sav smisao nakon što su turske snage noćas bombardovale kurdske položaje na sjeveru Iraka.

Turske vlasti su danas zabranile demonstrantima da sjutra u Istanbulu održe mirni marš, navodeći kao razlog zabrinutost zbog "provokativnih aktivnosti" i "gužvi u saobraćaju".

"Primirje više nema nikakvog smisla nakon ovih intenzivnih vazdušnih udara od okupatorske turske vojske", navodi se u saopštenju PKK.

U saopštenju kancelarije gradonačelnika Istanbula se navodi da marš, koji su organizatori planirali da održe sjutra, nije odobren

Marš, koji je imao podršku poslanika turske opozicije, trebalo je da se održi samo nekoliko dana pošto je pripadnik IS u bombaškom napadu u gradu Suruču na granici sa Sirijom ubio 32 ljudi.

Bombardovani položaji IS u Siriji i ekstremisti u Iraku

Turski borbeni avioni bombardovali su prethodnu noć drugi put za manje od 24 sata položaje boraca Islamske države u Siriji, a pokrenuli su i novu kampanju vazdušnih napada na kampove kurdskih ekstremista na sjeveru Iraka.

Turski avioni F-16 su poletjeli su ponovo iz baze u Dijarbakira na jugoistoku zemlje, javile su turske televizijske stanice.

Istovremeno, avioni su bombardovali i pet kampova ekstremista Radničke partije Kurdistana (PKK) na planini Kandil na sjeveru Iraka, gdje je baza te grupe.

Portparol PKK u Iraku Bahtiar Dogan izjavio je agenciji AFP da su turski avioni počeli da bombarduju njihove pozicije oko 23 sata po lokalnom vremenu. Ove napade turska vlada zasad nije potvrdila.

Turski borbeni avioni su prvi napad na položaje džihadista Islamske države u Siriji izveli u petak rano ujutru, što predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba do koje je došlo poslije pogibije jednog turskog vojnika u borbama na tursko-sirijskoj granici.

Odluka o bombardovanju položaja IS u Siriji je donijeta na sastanku zvaničnika bezbjednosnih službi prije dva dana u Ankari, kojim je predsjedavao premijer Davutoglu.

"Vlada Turske je odlučna da preduzme neophodne mjere da bi zaštitila nacionalnu bezbjednost", navodi se u saopštenju sa tog sastanka.

To je prvi put da turske vazdušne snage izvode napad na IS otkad su džihadisti 2013. počeli da nadiru preko Iraka i Sirije, pri čemu su zauzeli velike teritorije tih zemalja i došli do same granice sa Turskom.

Predsjednik Turske Tajip Erdogan je rekao da su turski napadi na baze IS na sjeveru Sirije prvi korak i da će akcije protiv ekstremnih islamista, Kurda i ljevičarskih ekstremista biti nastavljene.

On je potvrdio da se Turska saglasila i dozvolila Sjedinjenim Američkim Državama da koriste ključnu bazu na jugu Turske za vojne operacije protiv ekstremista.

Sirija ni sposobna, niti voljna da se bori protiv IS

Turska je obavijestila Ujedinjene nacije da je započela vazdušne napade na položaje boraca Islamske države u Siriji zato što sirijska vlada nije sposobna, niti voljna da se bori protiv te ekstremističke organizacije.

U pismu upućenom u petak generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu i Savjetu bezbjednosti, Turska se pozvala na član 51 Povelje UN koja se odnosi na individualno, ili kolektivno pravo na samoodbranu u slučaju oružanog napada, kao opravdanja za akciju.

"Očigledno je da režim u Siriji nije ni sposoban, niti voljan da spriječi ove prijetnje koje dolaze sa njene teritorije, a koje jasno ugrožavaju bezbjednost Turske i njenih državljana", naveo je u pismu zamjenik turskog ambasadora u UN Levent Eler, u koje je Rojters imao uvid.

Eler je istakao da je Sirija postala "sigurno utočište za Islamsku državu".

"Islamska država tu oblast koristi za obuku, planiranje, finansiranje i izvođenje prekograničnih napada", naveo je on.

Turska je, ukazao je Eler, pokrenula neophodnu vojnu akciju protiv Islamske države u Siriji da bi se suprotstavila "terorističkoj prijetnji i zaštitila svoju teritoriju i građane".

Prema članu 51 Povelje UN, 15-člani Savjet bezbjednosti UN mora odmah da bude obaviješten o svakoj akciji koju neka država preduzme u slučaju samoodbrane od oružanog napada, navela je britanska agencija.

U Turskoj ponovo racije, privedeni pripadnici IS i PKK

Turske bezbjednosne snage su rano jutros ponovo pokrenule racije širom zemlje i pritom uhapsile osumnjičene pripadnike Islamske države, kao i zabranjene militantne Radničke partije Kurdistana (PKK), javili su danas turski mediji.

Nove racije su sprovedene u više turskih provincija, uključujući gradove Istanbul, Ankaru, Koniju u centralnoj Turskoj i Manisu na zapadu, objavio je internet portal "Radikal", a prenijela agencija AFP.

U tim racijama je uhapšen veliki broj ljudi, iako tačna brojka još nije poznata. Kancelarija turskog premijera Ahmeta Davutoglua je, međutim, danas saopštila da je u dosadašnjim racijama, sprovedenim juče i danas u 22 provincije, ukupno privedeno 320 ljudi.

Turske vlasti su juče u zoru pritvorile 251 osobu u koordinisanim racijama izvedenim širom zemlje protiv osumnjičenih džihadista IS i kurdskih militantnih aktivista, poslije talasa pogubnog nasilja u toj zemlji.

Racije su organizovane nakon što je 20. jula 32 ljudi ubijeno u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Suruču na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju IS.

To je izazvalo talas nasilja na jugoistoku Turske gde Kurdi čine većinu i gdje mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju sa IS, što Ankara poriče.

Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u srijedu su ubijena dva policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK koje je, kako je saopštilo, željelo da se time osveti za napad u Suruču.

Bonus video: