Japanci kupuju Fajnenšl tajms za 1,2 milijarde eura

"Naš moto obezbjeđivanja visoko kvalitetnog izvještavanja o ekonomskim i drugim vijestima, dok zadržavamo pravičnost i nepristrasnost veoma je blizak FT-ovom. Dijelimo iste novinarske vrijednosti", naveo je u saopštenju Kita
0 komentar(a)
Fajnenšl tajms, Foto: Beta/AP
Fajnenšl tajms, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2015. 15:55h

Uticajni britanski dnevnik Fajnenšl tajms (Financial Times) biće prodat japanskoj medijskoj grupi Nikei (Nikkei) za 844 miliona funti (1,2 milijarde eura).

Prodaja japanskoj kompaniji objavljena je ubrzo pošto je vlasnik Fajnenšl tajmsa, kompanija Pirson PLC (Pearson PLC), saopštila je da je u "odmaklim pregovorima" o prodaji FT Grupe.

Fajnenšl tajms je izvijestio prethodno da je potencijalni kupac njemački Aksel Špringer (Axel Springer), koji je vlasnik visokotiražnog tabloida Bild i dnevnika Velt (Die Welt), ali danas navodi da je Nikei bio uspješnii u pregovorima.

Pirson, čije je osnovno poslovanje povezano s proizvodima i uslugama u obrazovanju, kupio je Fajnenšl tajms 1957. FT grupa obuhvata Fajnenšl tajms, FT.com i 50 odsto udjela u Ekonomist grup (in The Economist Group).

Prodaja Fajnenšl tajmsa, međutim, ne obuhvata 50 odsto udjela u Ekonomist grup ili sjedište FTZ-a na Temzi u Londonu, prenio je Gardijan (The Guardian).

Nikei je jedan od najvećih medijskih kompanija u Japanu s više novina, televizija, časopisa i digitalnih medija. U njegovom vlasništvu je uticajni finansijski dnevnik Nihon Keizai Šinbun, list na engleskom Nikei Ejža rivju (Nikkei Aisan Review), TV Tokio i poslovni kanal Nikkei CBNC.

Osnovana 1876. godine, japanska kompanija je 12 godina starija od Fajnenšl tajmsa i zapošljava nešto više od 3.000 ljudi.

Direktor Pirsona Džon Falon rekao je da je ta kompanija skoro 60 godina bila ponosni vlasnik Fajnenšl tajmsa, ali da je vrijeme da poslovni dnevnik promijeni vlasnika.

"Došli smo do tačke prevoja u medijima, navođeni eksplozivnim rastom mobilnih i društvenih. U ovom novom okruženju nabolji način da obezbijedimo FT-ov novinarski i komercijalni uspjeh jeste da bude dio globalne, digitalne medijske kompanije", naveo je Falon u saopštenju.

Direktor Nikeija Cuneo Kita rekao je da je "izuzetno ponosan" što je došlo su spajanja s Fajnenšl tajmsom.

"Naš moto obezbjeđivanja visoko kvalitetnog izvještavanja o ekonomskim i drugim vijestima, dok zadržavamo pravičnost i nepristrasnost veoma je blizak FT-ovom. Dijelimo iste novinarske vrijednosti", naveo je u saopštenju Kita.

Bonus video: