KANDIDAT ZA PREDSJEDNIČKU NOMINACIJU

SAD: Republikanac hrvatskog porijekla u trci za Bijelu kuću

Kejsik, veteran u Kongresu kao i dugododišnji guverner, poručio je svojim pristalicama da je on jedini republikanski kandidat sa iskustvom u tri široke oblasti političkog upravljanja - federalni budžet, nacionalna bezbjednost i državna uprava
0 komentar(a)
Džon Kejsik, Foto: Reuters
Džon Kejsik, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2015. 11:26h

Guverner Ohaja hrvatskog porijekla Džon Kejsik, šesnaesti je kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore 2016. u trci u kojoj učestvuje pet aktuelnih i bivših senatora, po četiri aktuelna i bivša guvernera, kao i dva predstavnika korporativnog svijeta i penzionisani neurohirurg.

Riječ je o najvećem broju republikanskih kandidata posljednjih decenija, bez jasnog favorita, ocjenjuje Glas Amerike, navodeći da trenutno najveću podršku, sudeći po anketama, imaju milijarder Donald Tramp, bivši guverner Floride Džeb Buš i guverner Viskonsina Skot Voker.

Svoju kandidaturu Kejsik je objavio na Ohajo stejt univerzitetu gdje je pre više od četiri decenije kao brucoš političkih nauka, napisao pismo koje mu je omogućilo 20-minutni prijem kod tadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona.

"Tražim vaše molitve, podršku, napore zato što sam odlučio da budem predsjednički kandidat", rekao je Kejsik u 43-minutnom govoru koji je obilovao porodičnim anegdotama, istorijskim referencama i pozivima na nacionalnu obnovu.

Kejsik, veteran u Kongresu kao i dugododišnji guverner, poručio je svojim pristalicama da je on jedini republikanski kandidat sa iskustvom u tri široke oblasti političkog upravljanja - federalni budžet, nacionalna bezbjednost i državna uprava.

U predsjedničkoj trci učestvovao je već 2000, a poznat je po prkošenju svojoj partiji jer je, za razliku od ostalih kandidata republikanaca, podržao širenje programa zdravstvene zaštite "Obamaker".

Takođe je najavio da se neće fokusirati na kritiku glavne rivalke iz Demokratske partije Hilari Klinton ili predsjednika Baraka Obame.

Rođen je u Pensilvaniji u porodici mađarsko-češko-hrvatskih imigranata, navodi AP.